"MŰHOLD" címkével ellátott hírek
Sem a Meteor-M 2-1 meteorológiai műholdat, sem a többi 18 a Vosztocsnij űrbázisról felbocsátott miniszputnyikot nem sikerült célpályára állítani - közölte kedden a Roszkoszmosz. Egyes értesülések szerint a műholdak az Atlanti-óceánban zuhantak.
Jelenleg csak néhány napra előre lehet megjósolni, milyen idő várható, de ez hamarosan megváltozik. Egy napokban fellőtt műholdnak hála egy hétre előre is pontos lesz a meteorológia.
A mobiltelefonok és az autók navigációját segítő GPS helymeghatározó rendszer pontosságát javító második műholdját is felbocsátotta Japán. A következményt észre fogja venni a mindennapokban is.
India sikeresen elindított 104 műholdat egyetlen küldetésre, így "átvette a vezetést" az eddigi rekordot tartó Oroszországtól.
Mesterséges intelligenciával kombinált műholdképekből következtetnének az egy-egy területen uralkodó szegénység mértékére amerikai kutatók.
Módosította az állítólagos műhold felbocsátásának lehetséges időpontjait Észak-Korea. Február 7-e és 14-e között hajthatják végre a műveletet – közölte szombaton a japán és a dél-koreai kormány.
Májusban lövi fel az első szlovák műholdat a SpaceX amerikai magánvállalat egy Falcon-9 típusú hordozórakétával a kaliforniai Vandenberg légi támaszpontról.
Először tért vissza sikeresen függőlegesen a Földre az űrből hordozórakéta sértetlenül, amelyet így újra fel lehet majd használni. A bravúr hétfő éjjel történt az Egyesült Államokban, Cape Canaveralben, és mindez hatalmas siker a kifejlesztőnek, a SpaceX amerikai magáncégnek.
Hétfőn India sikeresen fellőtte első high-tech teleszkópját az űrbe a csillagok tanulmányozására. Újdelhi ezzel ismét nagy előrelépést tett ambiciózus és olcsó űrprogramjában.
A NASA bejelentése szerint egyetlen rakétával négy egyforma tudományos műholdat indítottak sikeresen útnak helyi idő szerint csütörtök éjjel a floridai űrközpontból a napszél és a Föld mágneses tere egymásra hatásának kutatására.