"MŰHOLD" címkével ellátott hírek
A mobiltelefonok és az autók navigációját segítő GPS helymeghatározó rendszer pontosságát javító második műholdját is felbocsátotta Japán. A következményt észre fogja venni a mindennapokban is.
India sikeresen elindított 104 műholdat egyetlen küldetésre, így "átvette a vezetést" az eddigi rekordot tartó Oroszországtól.
Mesterséges intelligenciával kombinált műholdképekből következtetnének az egy-egy területen uralkodó szegénység mértékére amerikai kutatók.
Módosította az állítólagos műhold felbocsátásának lehetséges időpontjait Észak-Korea. Február 7-e és 14-e között hajthatják végre a műveletet – közölte szombaton a japán és a dél-koreai kormány.
Májusban lövi fel az első szlovák műholdat a SpaceX amerikai magánvállalat egy Falcon-9 típusú hordozórakétával a kaliforniai Vandenberg légi támaszpontról.
Először tért vissza sikeresen függőlegesen a Földre az űrből hordozórakéta sértetlenül, amelyet így újra fel lehet majd használni. A bravúr hétfő éjjel történt az Egyesült Államokban, Cape Canaveralben, és mindez hatalmas siker a kifejlesztőnek, a SpaceX amerikai magáncégnek.
Hétfőn India sikeresen fellőtte első high-tech teleszkópját az űrbe a csillagok tanulmányozására. Újdelhi ezzel ismét nagy előrelépést tett ambiciózus és olcsó űrprogramjában.
A NASA bejelentése szerint egyetlen rakétával négy egyforma tudományos műholdat indítottak sikeresen útnak helyi idő szerint csütörtök éjjel a floridai űrközpontból a napszél és a Föld mágneses tere egymásra hatásának kutatására.
Misszióját sikeresen végrehajtva péntekről szombatra virradó éjjel megsemmisült - a Föld légkörébe érve elégett - a Masat-1, Magyarország első műholdja - közölte a missziót irányító kutatócsapat szombaton az MTI-vel.
Öt napon belül két misszióval négy műholdat küldött az űrbe Kína, köztük egy tudományos kísérletekre használható, úgynevezett távoli érzékelő műholdat is pályára állított.