"MÚMIA" címkével ellátott hírek
Ellopták egy 800 éves keresztes lovag múmiájának a fejét a dublini St Michan-templom kriptájából.
Egyiptomi régészek egy későkori (Kr.e. 664-323) szarkofágot találtak, benne múmiával a dél-egyiptomi Asszuánban.
Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) génvizsgálattal segített azonosítani egy 4000 éves egyiptomi múmiát - írta a The Independent online kiadása.
Képalkotó berendezéssel vizsgáltak meg egy Santiago de Chile-i klinikán tizenöt múmiát, hogy rekonstruálják az arcukat. Az úgynevezett Chinchorro-múmiákat tartják a világ legrégibb múmiáknak.
Két mumifikált gyermek történetét igyekeznek feltárni német kutatók, akik CT-vizsgálattal eredtek az ókori egyiptomiak titkos életének nyomába.
Egy 12-13. században elhunyt gyermek vagy tinédzser mumifikálódott holttestet rejtheti a Szibériában, a Jamal-félszigeten, Szalehard közelében feltárt nyírfakéreg "gubó".
Dr. Albert Zink világhírű kutató, aki felrajzolta Tutanhamon fáraó genetikai térképét és a gleccserbe fagyva talált ősember, Ötzi DNS-ét, most magyar múmiák orrnyálkahártyájából vett mintát kollégáival, a még ma is fertőző, halálos betegségek után kutatva.
Arányi Lajos 19. századi orvos ötéves korában elhunyt kisfiának múmiáját állítják ki Budapesten. Azért csak most, mert a gyermekmúmia így olyan kontextusba kerül, ahol nem bizarr látványosság lesz, hanem segít megérteni a mumifikálás, múmiakultusz művelődéstörténeti hátterét.
Szennyvízcsatornába hajított, súlyos károkat szenvedett múmiákra akadt az egyiptomi rendőrség a felső-egyiptomi Minja tartományban - derül ki a műemlékvédelmi minisztérium keddre virradó éjjel kiadott közleményéből.
Neves egyiptomi régészek azt követelik, hogy Tutanhamon fáraó Luxor városában kiállított, szétesőfélben lévő múmiáját vitrinéből helyezzék vissza abba az aranykoporsóba, amely több mint háromezer éven át szolgált természetes környezetéül - adta hírül hétfőn az as-Sark al-Auszat című pánarab hírportál.
Hírek
további friss hírek »
Apróhirdetés
Eladó
6 210 Ft
Eladó
6 210 Ft