"MUNKABÉR" címkével ellátott hírek
Jövőre az ideihez hasonló, 6-8 százalékos béremelésre számítanak Magyarországon a külföldi cégvezetők, a mérték egyelőre nem befolyásolja a megkérdezettek beruházási terveit, Magyarország még mindig az egyik legvonzóbb befektetési célpont a munkaerőköltség alapján az Európai Unióban - ismertette Dirk Wölfer a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) kommunikációs osztályvezetője a Kienbaum Consultants International tanácsadó céggel a 2018-2019. évi bérezésről közösen készített tanulmányt bemutató sajtótájékoztatón, csütörtökön Budapesten.
Drasztikusan nőtt a dolgozói szegénység Magyarországon, uniós összehasonlításban itt romlott a mutató a legnagyobb mértékben - mondta szerdai sajtótájékoztatóján Csárdi Antal, az LMP frakcióvezető-helyettese, aki progresszív adó- és járulékcsökkentést sürgetett.
A magyar munkavállalók kapjanak a munkájukért tisztességes bért, és inkább a bérük emelkedjen a megélhetési kiadásaik fedezésére, ne pedig utalványokban kapják a fizetésük egy részét - idézte Izer Norbertet, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkárát a Magyar Hírlap csütörtöki száma.
Aki akar dolgozni, képzettség nélkül is megkereshet 400 ezret, nyelvtudással pedig 600-at is havonta.
Az MSZP szerint elfogadhatatlan, hogy az a magyar állampolgár, aki évtizedek óta itthon dolgozik lényegesen, nettó 50-100 ezer forinttal kevesebbet keres, mint egy harmadik országból jött munkavállaló.
Egyre inkább számít, ki hol él az országhatárokon belül, ugyanis hatalmas a fizetések közötti különbség az egyes megyékben, és a szakadék évről évre nagyobb az ország keleti és nyugati megyéi, valamint a főváros között. A legszegényebb és a leggazdagabb megyékben élők havi nettó átlagbére között 2016-ban már 64 ezer forint volt a differencia az egy évvel korábbi 58 ezer helyett, míg egy fővárosi havonta átlagosan 108 ezer forinttal kapott több nettó fizetést, mint szabolcsi honfitársa. Egy évvel korábban még csak 97 ezer forint volt a különbség kettőjük fizetése között – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adataiból - írja a Magyar Nemzet Online.
Kiemelten ellenőrzik jövőre a munkabérre, a munkaerő-kölcsönzésre és a szabadságra vonatkozó szabályok betartását - derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) 2016-os ellenőrzési tervéből.
A munkavállalók bérére, a telephely- és környezeti hatásvizsgálati költségekre, illetve a jövőre már megkezdődő tervezésre fordítják azt a 28 milliárd forintot, amely a jövő évi költségvetés tervezetében szerepel a Paksi Atomerőmű bővítésének előkészítésére – mondta az M1 Ma reggel című műsorában Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos.
Nem csak a munka mennyisége a fontos, hanem annak minősége is - jelentette ki Csath Magdolna a köztévében. A közgazdász szerint a részmunkaidő azért terjed nehezen nálunk, mert alacsonyak a bérek, és a munkaadók a már meglévő munkaerő "túlfoglalkoztatásában " érdekeltek. A közmunka pedig szerinte nem jelent perspektívát a fiataloknak. Csath Magdolna úgy véli: még mindig nagyon kevés pénzt fordítunk K+F-re, és a költségvetésbe a makro mutatók mellett társadalmi mutatókat is bele kellene írni.
Huszonötszörös eltérés van a legmagasabb és a legalacsonyabb bérbesorolású munkakörökben fizetett összegek között Magyarországon - derült ki a Trenkwalder és szakmai partnereinek szervezésében lezajlott felmérésből.
Hírek
további friss hírek »
Apróhirdetés
Eladó
6 210 Ft
Eladó
3 900 Ft