"MUNKÁCSY MIHÁLY" címkével ellátott hírek
Munkácsy Mihály születésének 175. évfordulója előtt emlékérmékkel tiszteleg a Magyar Nemzeti Bank (MNB): a tízezer forint névértékű ezüst és kétezer forint névértékű színesfém emlékérméket hivatalosan az MNB ügyvezető igazgatója bocsátotta ki szerdán a debreceni Déri múzeum Munkácsy termében.
A kormány megvásárolta Munkácsy Mihály Golgota című festményét - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán Budapesten sajtótájékoztatón Kósa Lajos, Debrecen fideszes országgyűlési képviselője és Papp László, Debrecen polgármestere társaságában.
Elutasította a Munkácsy Mihály Golgota című festményének védetté nyilvánítása miatt benyújtott keresetet hétfőn a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság.
Minden baj abból származott, hogy a felek nem tudtak megegyezni az adásvétel összegében. Kilencmillió dollárt kért a festményért Pákh Imre Kárpátalján született, USA-ban élő műgyűjtő, a magyar állam nevében fellépő Magyar Nemzet Bank ellenben „csak” 6 millió forintot ajánlott fel az ugyancsak kárpátaljai romantikus realista festő, az egykori csabai asztalosinas, Munkácsy Mihály (Lieb Mihály Leó) Golgota, latinosan Kálvária (1884) című képéért.
A Miniszterelnökség kezdeményezésére a Forster Központ Műtárgyfelügyeleti Irodája - mint elsőfokú hatóság - elindította Munkácsy Mihály Golgota című festményének védési eljárását.
Bellák Gábor művészettörténész szerint nehéz megbecsülni Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt című festményének értékét, mivel monumentális mérete miatt nehezen illeszthető be magángyűjteménybe. A szakember ezt azzal kapcsolatban mondta az MTI-nek, hogy a magyar állam meg nem nevezett összegért megvásárolta a kanadai Hamilton Galériától a Munkácsy-képet.
Békéscsaba díszpolgára lett Munkácsy Mihály világhírű festőművész és Stark Adolf szőlőnemesítő. A posztumusz kitüntetettek tiszteletére pénteken délelőtt rendeztek ünnepséget a városháza dísztermében - írja a csabaimérleg.hu.
Záróeseményéhez érkezett a Munkácsy-emlékév, ennek kapcsán Munkácsy 170 címmel konferenciát rendeztek a Munkácsy Mihály Múzeum Munkácsy Termében. Szándékos a névismétlés, hiszen 2014 Békéscsabán a festőgéniusz éve, a 170 éve született, ezer szállal a békési megyeszékhelyhez kötődő művésznek állítottak emléket sok-sok programmal.
2014 Munkácsy éve Békéscsabán. Idén 170 éve, hogy megszületett a festőgéniusz, ennek alkalmából döntött úgy a békési megyeszékhely, hogy egy egész évig tartó programsorozattal emlékeznek meg a város számára oly fontos személyről. Ennek részeként nevezték el a múzeum mellett lévő, az Élővíz-csatornát átívelő hidat Munkácsy Mihály hídnak.
Hírek
további friss hírek »
Apróhirdetés
Eladó
3 900 Ft
Eladó
6 210 Ft