"MUNKAERŐHIÁNY" címkével ellátott hírek
Komoly gond a hazai szállodaiparban és vendéglátásban a szakemberhiány – jelezték a hirado.hu-nak a szakmai szervezetek képviselői. Ennek okaként elsősorban nem a külföldi munkavállalást, hanem a turisztikai szakmák becsületének elvesztését nevezték meg, az ágazati szakmák ugyanis nem tartoznak a legnépszerűbb pályaválasztási célok közé. A kormányzati lépések jók, a bérek emelkednek.
Sorban állás jöhet a műhelyeknél és akár 20 százalékos áremelés is.
A Balatonnál az idei turisztikai szezonban nagy hiány van a gyakorlattal rendelkező szakemberekből, elsősorban szakácsból, pincérből, eladóból, a helyzetet ugyan enyhíti a diákok nyári munkába állása, de szükség volna állami szerepvállalásra is - mondta Kertész Rezső ügyvezető társelnök a KISOSZ (Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Somogy Megyei Érdekképviselete) dél-balatoni turisztikai szezonindító fórumán, szerdán Balatonszárszón.
A munkaerőhiánynak elsősorban demográfiai okai vannak, a munkaképes korú népesség fogyása miatt évente 40-50 ezerrel kevesebb ember dolgozik Magyarországon és a probléma vélhetően még évtizedekig fennáll majd - mondta a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke.
Németországban munkaerőhiánnyal küzd a vállalkozások 40 százaléka - mutatta ki a német kereskedelmi és iparkamarák szövetségének (DIHK) kedden ismertetett felmérése.
A járműgyártás húzóágazat, a hozzáadott érték szerint azonban az 50 legnagyobb magyarországi cég a termelékenységéhez képest régiós összevetésben igen alacsony bért fizet dolgozóinak, ami az elvándorlás miatt hozzájárulhat a szektorra jellemző munkaerőhiányhoz - derül ki a Költségvetési Felelősségi Intézet Budapest (KFIB) elemzéséből.
Komoly problémává duzzadt a munkaerőhiány a Tesco áruházlánc gyáli országos frissáru-elosztó központjában - írta a Magyar Idők. A lap szombati száma szerint akadályokba ütközik a megrendelt termékek kiszállítása az üzletekbe.
Külföldi vendégmunkások, diákok, szakképzetlen, kisegítő családtagok szolgálhatják ki a hazai nyaralóhelyeken a turistákat idén, mivel súlyos a munkaerőhiány az idegenforgalmi főszezon előtt – írta a Magyar Idők.
Szinte hihetetlen munkaerőhiány van az iparban – állapították meg egybehangzóan a Békéscsabai Szakképzési Centrum (BSZC) vezetői, valamint az amerikai tulajdonban álló orosházi cég, az O-I Manufacturing Magyarország Kft. képviselői.
Egyre súlyosabb a turizmusban és a vendéglátásban kialakult munkaerőhiány az érdekképviseletek szerint, amelyek célzott megoldásokat, ágazati áfacsökkentést sürgettek egy szerdai szakmai konferencián. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) képviselői a képzési rendszer átalakítását, a belső kereslet élénkítését, és a költségek csökkentését emelték ki a lehetséges megoldások közül.