"NAP" címkével ellátott hírek
Amerikai tudósok megfejtették a természet egyik leghíresebb utazásának, a pompás királylepke Kanadától Mexikóig tartó hosszú vándorlásának rejtélyét.
Nagyrészt gomolyfelhős, napos idő lesz, helyenként - elsősorban a Tisza vonala mentén - záporral, jégdara záporral.
Megtekinti, hogy mi változott az elmúlt egy évben a Baktérítő környékén, aztán elindul vissza, felénk.
Kedden kezdetben a köd feloszlása után a változó felhőzet mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, majd délutántól északnyugat felől megvastagszik a felhőzet, és akkor elszórtan - főként az ország északi felében - kisebb eső is lehet.
Alacsonyabban jár a nap, rövidülnek a nappalok, így már nem olyan kegyetlen hőség. Ezzel együtt szombaton olyan volt minden, mint a nyár közepén: tömeg a strandokon, vízosztás, párakapu és 33-35 fok. Életbe lépett az újabb hőségriadó. Idén az ötödik.
Unalmas duma, tudom, de mégis jó érzés az, amikor valami esemény összehoz különböző vallású, más-más politikai nézetet valló embereket, kicsiket, nagyokat. Történetesen a napfogyatkozásról beszélek.
Első ízben sikerült a Napból eredő semleges részecskéket, a rejtélyes neutrínókat észlelnie egy nemzetközi kutatócsoportnak, amely kísérletei révén a központi csillagunk magjában lejátszódó termonukleáris folyamatokat térképezte fel. A kutatásokról a Nature folyóiratban jelent meg összefoglaló.
Szombaton a figyelmeztetési értéket meghaladó, nagyon erős UV-B sugárzás várható - hívta fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat.
A véltnél kisebbre zsugorodott a Merkúr, a Nap legkisebb bolygója: átmérője mintegy 14 kilométerrel lett kisebb, amióta kérge több mint négymilliárd éve megszilárdult - állapították meg amerikai űrkutatók új műholdfelvételek alapján.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: