"NÉPSZOKÁS" címkével ellátott hírek
Hangosan, sokan együtt lenni, és kézben tartani a január 1-jei történéseket – ezek a legfontosabb javallatok a jó szilveszterhez és újévhez. Persze, az sem mindegy, közben mit eszünk.
Barna Gábor néprajzkutató szerint a karácsony és vízkereszt közötti időszak tele van hiedelmekkel, szokásokkal, amelyeket egyre többen gyakorolnak.
Kevés olyan jeles nap van, amelyhez annyi szokás, hiedelem, jóslás, tiltás kapcsolódna, mind december 13-hoz, Luca napjához. Ennek eredete valószínűleg az, hogy a Gergely-naptár bevezetése előtt ez a nap volt az év legrövidebb napja.
Azt hittem, hogy a délelőtti Spongya Bob film után ma már nem nagyon lehet szürreálisabb élményben részem, a CSAKK stégjén tartott kiszebáb égetés azonban rácáfolt erre.
A pásztorok védőszentje, Dömötör napján véget ért az idei legeltetési szezon a Hortobágyon: szombaton látványos behajtási ünnep keretében terelték be az állatokat a téli szálláshelyekre.
A 7. alkalommal megrendezésre kerülő Pogácsafesztiválon a helyi románság szokásait bemutató kiállítást ebben az évben is Zombai Károlyné Szarka Mária, a Román Nemzetiségi Általános Iskola és Óvoda nyugalmazott pedagógusa készíti el.
Mondhatnánk úgy is, hogy túléltük a „rettegett” világvégét. És akkor most mi lesz? Belépünk egy olyan esztendőbe, amely 13-ra végződik. Sokan azt remélik, ez az év most szerencsés lesz.
II. Luca-napi Boszorkányságok címmel rendeztek programsorozatot csütörtökön a Jaminai Közösségi Házban Békéscsabán a Tűz-kör Közhasznú Kulturális Egyesület szervezésében. A családi hagyományőrző rendezvényen a legkisebbektől a felnőttekig, mindenkinek tartogattak meglepetést.