"NÉPZENE" címkével ellátott hírek
Immáron hetedik alkalommal került megrendezésre Dévaványán a Kádár Ferenc Népzenei és Néptáncverseny, Dévaványa Város Önkormányzata és a Dévaványai Folkműhely Egyesület szervezésében, amely az elmúlt években országossá, sőt határon túlivá nőtte ki magát.
Második alkalommal került megrendezésre a Kárpát-medencie Magyar Népzenei Találkozó, ahol a folklóré volt a főszerep.
A magyar népzenét és az abból merítő világzenét ünneplik január 30-án a budapesti Müpában, ahol gálakoncerttel, táncházzal és délutáni gyerekprogramokkal fogják várni a látogatókat.
A népzene és a nacionalizmus bizonyos szempontból tejtesók; mi történik azonban, ha egy nemzet muzsikáját nemzetköziesítik, akarom mondani, internacionálizálják? (Be szép szó!) Körülbelül az, ami e héten zajlott a békéscsabai Meseházban: francia zenészek ismerkedtek a magyar népzenével. Történetesen a Meseházi Alapítvány meghívására öt napon keresztül vendégeskedett a bretagne-i Kreiz Breizh Akademi, akiket hazánk jeles személyiségei (Sebestyén Márta, Both Miklós és Makó Péter) tanítottak. A tanítványok péntek este, Schéner Mihály álomországában egy szűk körnek kamarakoncerttel számoltak be a mögöttük hagyott napokról – naná, hogy a cselekménybe mi is belekagylóztunk.
A hagyomány és a modern technológia találkozott a Paksi Atomerőmű interaktív kiállításán. Egy rövid időre a Kossuth-díjas Csík zenekar vette át a hatalmat az atomerőmű virtuális irányítópultja felett a Szegedi Ifjúsági Napokon, vagyis a SZIN-en. A zenekar tagjai délutáni koncertjük előtt látogattak el a Jövőnk Energiája Interaktív Kamionba, amely idei fesztiválturnéja hatodik állomásaként érkezett Szegedre.
Ének szaktanterem keresztelőjére hívták az érdeklődőket a Kazinczy Ferenc Általános Iskolába, Békéscsabára. A terem Kádár Ferenc furulyás, klarinétos – népzenész nevét viseli a jövőben. Az ünnepségen a Kádár család három generációja képviseltette magát.
Három kiadvánnyal került föl a Womex szerdán közzétett Top Label 20-as listájára egyetlen magyar kiadóként a Fonó Budai Zeneház.
Albert King(a) vagyok, mondta Sándor Csaba, majd Albert Kinga is ugyanezt mondta magáról, ahogy hozzájuk léptem. A háttérben zenekar hangolt, és nemsokára a két Albertkinga új lépéseket, azaz magyarói táncokat mutatott be a közel két tucat tanítványnak. Az idei felcsíki kultúrák gyöngyszemeit feltáró népzenei és néptánc tábor új helyszínre, a békéscsabai Garay utcai Szlovák Tájházba költözött.
Szeptember elejéig minden napra jut egy mese a békéscsabai Főtéren. Az elmúlt vasárnapra a programfüzetek fagyizó délutánt hirdettek Paulik Laci bácsi népzenész-pedagógussal meghangszerelve. Azonban a fagygombócok helyett csak hanggombócok gurultak – az egyébként árnyékos csabai placcon.
Mindig is csurgott a nyálam, amikor évekkel ezelőtt az Élővíz-csatorna gyulai szakaszán sétáltam. Tetszett, hogy nemcsak sneciző (szélhajtó küsz) zsebpecások ad hoc bitorolják a partot, hanem egy jó néhány, hangulatfokozó egység fapados teraszát is nyaldossa a békalencsés víz. (Na jó, Békéscsabán már egy jó ideje működik a zsilip kikötő-kármentője.) Ezzel szemben a nyár eleje óta – egy kis EU-s pénzpumpával rásegítve – a békési megyeszékhely is kezdi felfedezni magamagát. Többek között péntek esténként a Csabagyöngye árnyékában kiülős, élőmuzsika duruzsol. Legutóbb az Ó-Körös Trió domborított.
Hírek
további friss hírek »
Apróhirdetés
Eladó