"OLAJÁR" címkével ellátott hírek
Szerdán már harmadik napja tart a kőolaj drágulása, ami annak a jele, hogy az olajtermelők év elején bevezetett kínálat-visszafogása kezdi éreztetni hatását, a piacról fokozatosan tűnik el az olajfelesleg.
Szakértők szerint hosszú távon nem kell olajdrágulással számolni, nem biztos azonban, hogy 300 forint alá megy a benzin ára. Irán mintegy 20 ezer hordó olajat halmozott fel. Ha feloldják az országgal szembeni szankciókat, azonnal 3-4 százalékkal zuhanhat az olaj világpiaci ára.
A kőolaj nemzetközi ára az elmúlt két hét alatt 17 éve nem látott ütemben nőtt, de továbbra is nagyjából 50 százalékkal alatta van a tavaly júniusi árának. Nagy a piaci bizonytalanság, egyesek hordónkénti 30 dolláros kőolajárra készülnek, de a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) főtitkára 200 dolláros hordónkénti árat is elképzelhetőnek tart - írta a Bloomberg hírügynökség.
Ha 2015-ben tartósan alacsony marad a kőolaj ára a nemzetközi piacokon, akkor az éves infláció a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) által korábban hivatalosan előre jelzett 1,8 százaléknál is kisebb lehet - közölte a tárca szerdán az MTI-vel.
A héten Bécsre figyel az olajipar. Az olajár hordónként 60 dollárra is csökkenhet, amennyiben az OPEC eheti ausztriai találkozóján nem mérsékli jelentősen a kitermelést - írj az origo.hu
Mert a gazdasági növekedés gyorsulását hozhatja, ami élénkítheti a kőolaj iránti kereslet, az európai extra pénzpiaci likviditás pedig több pénzt hagy szabadon az olajvásárláshoz.
Az olajpiacokon növekszik a bizonytalanság a közel-keleti események miatt, március óta nem voltak ilyen magasak az árak.
Az ország olajügyi minisztere azután nyilatkozott erről, hogy az energiahordozó ára kilenchavi mélyponton, közel 101 dolláron is állt pénteken - írta a híradó.hu.
Újabb csúcsra szökött fel idén a kőolaj ára: az Európában irányadónak számító északi-tengeri Brent olajfajta átlagosan 111,65 dollár volt hordónként, megdöntve a 2011. évi rekordot, amikor az átlagár 110,91 dollárt tett ki. A kőolaj négy éve egyhuzamban drágul: bár a kereslet a világgazdasági növekedés lanyhulása miatt ezt nem indokolná, regionális konfliktusok, zavargások, terrorista támadások, természeti katasztrófák árfelhajtó tényezőként hatnak.
Soros György magyar származású amerikai milliárdos befektető szerint az olajpiaci árak emelkedése piaci buborék kialakulására utal, ám annak közeli kipukkadása nem várható. Soros szerint ez most az ingatlanpiacon következett be, de eközben "gömbölyödik" a nyersolaj és más nyersanyagok piaci buboréka, amelyek kipukkadására, az összeomlásra most még nem lehet számítani.