"OLAJÁR" címkével ellátott hírek
A növekedési trend megállhat, ha az OPEC hajlandó jelentősen emelni a kitermelés volumenét, bár szakértő figyelmeztetnek, hogy a dollár erősödése is fontos szerepet játszik az utóbbi napokban érzékelhető drágulásban - írja a híradó.hu.
Régi szabály, hogy ami rossz hír a világ olajtermelőinek, az jó hír az autósoknak, nevezetesen minden, ami csökkenti az olajárat, az mérsékli az üzemanyagok árát is. Most éppen ilyen hír érkezett: az OPEC árnövelő törekvései súlyos akadályokba ütköznek.
Szerdán már harmadik napja tart a kőolaj drágulása, ami annak a jele, hogy az olajtermelők év elején bevezetett kínálat-visszafogása kezdi éreztetni hatását, a piacról fokozatosan tűnik el az olajfelesleg.
Szakértők szerint hosszú távon nem kell olajdrágulással számolni, nem biztos azonban, hogy 300 forint alá megy a benzin ára. Irán mintegy 20 ezer hordó olajat halmozott fel. Ha feloldják az országgal szembeni szankciókat, azonnal 3-4 százalékkal zuhanhat az olaj világpiaci ára.
A kőolaj nemzetközi ára az elmúlt két hét alatt 17 éve nem látott ütemben nőtt, de továbbra is nagyjából 50 százalékkal alatta van a tavaly júniusi árának. Nagy a piaci bizonytalanság, egyesek hordónkénti 30 dolláros kőolajárra készülnek, de a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) főtitkára 200 dolláros hordónkénti árat is elképzelhetőnek tart - írta a Bloomberg hírügynökség.
Ha 2015-ben tartósan alacsony marad a kőolaj ára a nemzetközi piacokon, akkor az éves infláció a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) által korábban hivatalosan előre jelzett 1,8 százaléknál is kisebb lehet - közölte a tárca szerdán az MTI-vel.
A héten Bécsre figyel az olajipar. Az olajár hordónként 60 dollárra is csökkenhet, amennyiben az OPEC eheti ausztriai találkozóján nem mérsékli jelentősen a kitermelést - írj az origo.hu
Mert a gazdasági növekedés gyorsulását hozhatja, ami élénkítheti a kőolaj iránti kereslet, az európai extra pénzpiaci likviditás pedig több pénzt hagy szabadon az olajvásárláshoz.
Az olajpiacokon növekszik a bizonytalanság a közel-keleti események miatt, március óta nem voltak ilyen magasak az árak.
Az ország olajügyi minisztere azután nyilatkozott erről, hogy az energiahordozó ára kilenchavi mélyponton, közel 101 dolláron is állt pénteken - írta a híradó.hu.