"ÓRAÁTÁLLÍTÁS" címkével ellátott hírek
Régóta vitáznak már a tagállamok arról, szükség van-e óraátállításra. Most a finnek léptek az EU-nál, miután náluk több tízezren kérték a kormányt, hogy maradjon a nyári időszámítás.
Megkezdődött a március utolsó vasárnapjáig érvényben lévő téli időszámítás, az órákat éjjel 3 órakor 2 órára kellett átállítani.
A Jobbik nagyon szeretné, ha az Országgyűlés gazdasági bizottsága napirendre venné a téli-nyári időszámítás megszüntetéséről szóló határozati javaslatot.
A jobbikos Kepli Lajos megkérdezte, hogy a kormány miért nem támogatja az óraátállítás eltöröléséről szóló javaslatukat.
Megkezdődött a nyári időszámítás, az órákat éjjel 2 órakor 3 órára kellett átállítani.
Évi négymilliárd forint hasznot hoz az országnak az óraátállítás, de nem csak ezért valószínűtlen, hogy eltörlik. Az időzónaváltás indokoltabb lehetne, de sokkal jobb üzlet Berlinnel és Béccsel egy időzónában lenni, mint Bukaresttel és Kijevvel.
Változik a közösségi közlekedés menetrendje szombatról vasárnapra virradó éjjel a nyári időszámításra való áttérés miatt.
A Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. összesítése szerint az óraátállítással naponta 2-3 százalékos áram megtakarítás érhető el az átállítást követő időszakban - mondta Berczelly Réka, a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. kommunikációs főmunkatársa az M1 aktuális csatorna péntek reggeli adásában.
Március 26-án, vasárnap kezdődik a nyári időszámítás, az órákat hivatalosan hajnali kettő órakor háromra állítják.
Négynapos üléssel folytatja munkáját ezen a héten az Országgyűlés. A képviselőknek kedden huszonhat előterjesztésről kell határozniuk, a hét további részében pedig a Kúria, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) és az ügyészség tavalyi tevékenységeiről, valamint az óraátállítás eltörléséről is tárgyalnak.