"ORVOSTUDOMÁNY" címkével ellátott hírek
Elvégezték az első rekeszizom-pacemaker-beültetést Magyarországon - számoltak be a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekgyógyászati Klinikáján kedden, sajtótájékoztatón.
Eddig csak állatoknál ismert vírusos megbetegedésben halhatott meg három ember Németországban - írták német hírportálok kedden kutatóintézetek vizsgálati eredményei alapján.
Talajmintákban fedeztek fel amerikai tudósok új antibiotikumcsaládot, melynek a nehezen kezelhető fertőzések elleni küzdelemben lehet haszna - írta a BBC hírportálja.
Először hoztak létre működő, vagyis vizelettermelésre képes emberi veseszövetet élő szervezetben kutatók, akik szerint eredményeik mérföldkövet jelentenek a vesebetegségek kezelésének fejlesztésére irányuló kutatásokban.
Az ebola az egyik legrettegettebb trópusi betegség, annak ellenére, hogy jóval kevesebb áldozatot szed, mint például a malária.
Akkora tudományos áttörést jelent, mint a holdra szállás - mondta a műtétet végrehajtó orvos arról a kezelésről, amellyel járóképessé tettek egy korábban lebénult beteget. Két évvel a műtét után hozták csak nyilvánosságra a kezelés tényét. A beavatkozásnak köszönhetően a beteg már ismét jár.
Országos hatókörű gondozói hálózatot szeretne létrehozni a vérzékenyek támogatására a Magyar Hemofília Egyesület - erről is szó volt a Napközben hétfői adásában - írta a hirado.hu.
Az orvostudomány már ott tart, hogy akár gitározni is lehet egy agyműtét közben, amit ráadásul interneten közvetítenek.
Derya Sert az első olyan nő, akinek sikerült új méhhel teherbe esni, és rajta hajtottak végre először olyan méhátültetést, amelynél a szerv egy elhunyt személytől származott. A méhet egy balesetben elhunyt nőtől kapta, és a transzplantáció előtt az orvosok petesejteket vettek a nőtől, hogy egyszer majd a férje hímivarsejtjével megtermékenyítve beültessék őket.
Szerdán kezdődik a Fővárosi Törvényszéken az a büntetőper, melynek vádlottjai az ügyészség szerint engedély nélkül végeztek őssejt-kezeléseket és ennek során megtévesztették a hozzájuk fordulókat a kezelés várható eredményéről.
Hírek
további friss hírek »
Apróhirdetés