"ŐSHÜLLŐ" címkével ellátott hírek
Elevenszülő lehetett az a 250 millió éve élt, rendkívül hosszú nyakú tengeri gyík, amelynek fosszíliájában, illetve a fosszília hasában egy embriót találtak. Eddig úgy vélték erről az őshüllőről, hogy utódait kizárólag tojásokban hozta világra.
A moszaszaurusz dögevő volt, és saját társait is felfalta - tanúsítják a tengeri őshüllőnek Afrika nyugati partvidékén előkerült maradványai. A gyomrában három másik moszaszaurusz csontjait is azonosították.
A ma élő utódaikétól merőben eltérő, roppant változatos életformát - egyebek között táplálkozási szokásokat - fejlesztettek ki evolúciójuk során az őskrokodilok sok-sok évmillióval ezelőtt, hogy biztosítsák túlélésüket a dinoszauruszok uralta világban.
Új adatok szerint a kései kréta időszak óceánjainak óriásai gyorsan úszó gyíkok voltak, amelyek ámbráscet méretűre nőttek és a cápákéihoz hasonló uszonyokat hordoztak.
Új megvilágításba helyezi a dinoszauruszok és egyéb kihalt gerincesek csontnövekedését és annak paleobiológiai jelentőségét az MTA-ELTE Lendület Dinoszaurusz Kutatócsoport tagjainak tanulmánya, amelyet a Biological Reviews című folyóirat közöl.
Nem minden ragadozó őshüllő vadászott egyformán: az Allosaurus sólyomszerűen csapott le zsákmányára.
Vlagyimir Iljics Leninről, a Szovjetunió alapítójáról neveztek el egy őshüllőt, amelyet a bolsevik forradalmár szülővárosának, Uljanovszknak a térségében találtak orosz kutatók.
Kilencéves brit lányról neveztek el egy dinoszauruszfajt. A megtiszteltetés azért érte, mert ő bukkant rá a hajdan élt állat maradványaira.
Vélhetően krokodiltámadás áldozata lett 68 millió évvel ezelőtt az a repülő őshüllő, melynek maradványait a Sebes folyó medrében, Lámkerék (Lancram) közelében találták meg - mondta el szerda este egy kolozsvári sajtótájékoztatón Vremir Mátyás kolozsvári paleontológus-geológus, a lelet megtalálója.
A pteroszauruszok - repülő őshüllők - új fajának maradványait azonosították a kutatók Romániában.