"ÓZONLYUK" címkével ellátott hírek
Az Antarktisz feletti szezonális ózonlyuk ugyan zsugorodik, ám a sűrűbben lakott földrajzi szélességeken nem regenerálódik az ózonréteg - olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.
A Földet a Nap UV-sugárzásától védő ózonrétegen az Antarktisz felett keletkezett lyuk 1988 óta nem látott méretűre zsugorodott – közölte az amerikai űrkutatási hivatal (NASA).
Rekord alacsony ózontartalom-értékeket mértek pénteken az Országos Meteorológiai Szolgálat budapesti Marczell György Főobszervatóriumában.
A meteorológusok legújabb mérései szerint egyre kisebb az Antarktisz feletti ózonlyuk.
Nyolcvankét éves korában meghalt Joe Farman brit tudós, Antarktisz-kutató, aki munkásságával segített azonosítani az ózonlyukat a Déli-sark felett.
Az Antarktisz feletti ózonlyuk idén a második legkisebb kiterjedését érte el az elmúlt húsz év alatt - állapították meg az amerikai Nemzeti Oceanográfiai és Légköri Hivatal (NOAA), valamint az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) szakemberei műholdas méréseik alapján. Meghatározások alapján ózonlyuk az atmoszférának az a területe, ahol az ózonkoncentráció 220 Dobson-egység alá esik.
Hírek
további friss hírek »
Apróhirdetés
Eladó