"PAJZSMIRIGY" címkével ellátott hírek
Megkapta a magyar és európai uniós szabadalmat az a különleges egértörzs, amelyet az MTA Kísérleti Orvostudományi Intézetében hoztak létre a Nemzeti Agykutatási Program támogatásával. Az egér sejtjei világítanak, ha a pajzsmirigyhormonok hatni kezdenek az állat szervezetében.
Újabb mérföldkőhöz érkezett, újabb elemmel bővült a Közös érték az egészség elnevezésű, országosan egyedülálló mintaprogram, amelyet a Békés Megyei Kormányhivatal tavaly márciusban indított. A megye valamennyi általános iskolája részt vehet az ultrahangos pajzsmirigyszűrésben.
Egyre nő a pajzsmirigybetegek száma, ami összefügg az életmóddal, a stresszel, a dohányzással, a környezetszennyezéssel - mondta Koppány Viktória endokrinológus az M1 aktuális csatornán vasárnap.
Egy vérvétellel már ki lehet mutatni a pajzsmirigy-túlműködést.
Tömegek nincsenek tudatában Magyarországon, hogy pajzsmirigybetegség lappang bennük, nagyon gyakran a meddőség hátterében is ennek a hormontermelő szervnek a rendellenessége áll.
A szokatlanul nagy rákos daganatot a cukorbeteg nő túlsúlya miatt csak hónapok múltán fedezték fel.
Amerikai kutatók megállapították, hogy a Hirosimára és a Nagaszakira ledobott atombombákat gyerekként túlélő japánok körében még ma is az átlagnál magasabb a pajzsmirigyrák kialakulásának kockázata. A pajzsmirigy sejtjei különösen érzékenyek az ionizáló sugárzásokra, melyek például a csernobili nukleáris baleset során vagy a Japánra ledobott atombombákból felszabadultak.
Hírek
további friss hírek »
Apróhirdetés
Eladó
6 210 Ft
Eladó
3 900 Ft