"PÁKH IMRE" címkével ellátott hírek
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Értéktár programjával Pákh Imrének nincs semmilyen kapcsolata, a tárgyalások megszakadtak - közölte a jegybank, amely fenntartja korábbi vételi ajánlatát - írja a híradó.hu.
Elutasította a Munkácsy Mihály Golgota című festményének védetté nyilvánítása miatt benyújtott keresetet hétfőn a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság.
Noha eredeti tervei szerint csütörtökön elszállíttatta volna Munkácsy Mihály Golgota című festményét a debreceni Déri Múzeumból tulajdonosa, Pákh Imre most mégis úgy döntött: nyár végéig haladékot ad a magyar állam képviselőinek a kép megvételével kapcsolatos tárgyalásokra.
Minden baj abból származott, hogy a felek nem tudtak megegyezni az adásvétel összegében. Kilencmillió dollárt kért a festményért Pákh Imre Kárpátalján született, USA-ban élő műgyűjtő, a magyar állam nevében fellépő Magyar Nemzet Bank ellenben „csak” 6 millió forintot ajánlott fel az ugyancsak kárpátaljai romantikus realista festő, az egykori csabai asztalosinas, Munkácsy Mihály (Lieb Mihály Leó) Golgota, latinosan Kálvária (1884) című képéért.
Pákh Imre magyar származású amerikai műgyűjtő elviszi a debreceni Déri Múzeumból a Krisztus-trilógia tagját, a Golgota című festményt. Munkácsy Mihály alkotásáért a Magyar Nemzeti Bank (MNB) korábban 6 millió dollárt ajánlott, de a tulajdonos 9 millió dollárt kért.
Felfüggesztett szabadságvesztésre és sok millió forintos pénzbüntetésre ítélt az engedély nélküli őssejtkezelések ügyében nyolc embert, köztük Pákh Imre és Fásy Ádám üzletembereket a Fővárosi Törvényszék szerdán kihirdetett elsőfokú döntésében.
A nagysikerű időszaki kiállítás után tíz Munkácsy-remekmű a Móra-múzeumban marad, így például az Ásító inas továbbra is látható lesz. A Magyar Kultúra Napján újranyíló közgyűjtemény izgalmas kardiológiai kiállítással is várja az érdeklődőket.
Körülbelül száz éven keresztül lappangott az a Munkácsy-festmény, melyet Pákh Imre szerdán mutatott be a szegedi Móra Ferenc Múzeumban. A több mint 150 milliós értékű Pásztorlány az erdőben című alkotást 2008-ban már majdnem sikerült megszereznie a műgyűjtőnek, két évig tartó tárgyalások után végül idén nyáron tudta megvásárolni. A képet egy eredeti, Munkácsy által használt festőállványra helyezték el.
Sikerrel járt Pákh Imre stábja, így újabb Munkácsy-remekművel bővül a szegedi Móra Ferenc Múzeum kiállítása. A Pákh által frissen megvásárolt, nagyméretű festményt augusztus 29-én, szerdán 14 órakor mutatják be a Kultúrpalota dísztermében.
Egy nagyméretű, több mint 150 millió forint értékű Munkácsy-festményre vadászik Pákh Imre stábja. A műgyűjtő csapata hónapok óta folytat egyeztetéseket, hogy az alkotás Pákh tulajdonába kerülhessen. A tárgyalások jól haladnak, a megállapodás rövid időn belül létrejöhet, így nyár végén, ősz elején a szegedi Móra Ferenc Múzeumban be is mutathatják a frissen megszerzett alkotást. A nagyméretű kép nem tanulmányfestmény- ilyen nagyságrendű, ilyen meghatározó jelentőségű remekművet Pákh Imre körülbelül háromévente tud csak megszerezni. Folynak az intenzív tárgyalások, a felek az árról egyeztetnek: annyi bizonyos, hogy a kép értéke meghaladja a 150 millió forintot. A Munkácsy-kép tehát rövid időn belül Pákh tulajdonába kerülhet, majd a restaurálási munka elvégzése után minden esély megvan arra, hogy nyár végén, ősz elején a Móra Ferenc Múzeumban látható nagyszabású Munkácsy-kiállításon mutassák be a frissen megszerzett alkotást.