"PÉK" címkével ellátott hírek
Sorozatunkban ezúttal két szarvasi péket mutatunk be: Tóth Lajost és Blaskó Zoltánt. Mindketten több mint két évtizede dolgoznak a Szarvas-Cipó Kft-nél, csoportvezető-dagasztó munkakörben. Lelkiismeretesen és megbízhatóan végzik munkájukat, ezért javasolták őket a cég vezetői a jelképes „Kiváló dolgozó” elismerésre.
A legfrissebb statisztikák szerint a sütőipari ágazatban 5-6 ezer dolgozóra lenne szükség, de nagy a hiány a húsfeldolgozó-iparban is. Hogyan lehet kezelni ezt a problémát? Vajon néhány év múlva lesz, ami megsüti a kenyeret és a zsömlét, naponta akár többször is?
A pék és a cukrász szakma kiválóságai mérték össze tudásukat és ügyességüket az elmúlt négy nap során azon a versenyen, amelyet a Magyar Agrárkamara hirdetett meg és a Békés Megyei Harruckern János Közoktatási Intézmény szervezett. A Pék-cukrász Országos Szakma Kiváló Tanulója Verseny döntőjébe 29 versenyző jutott be az ország minden pontjáról.
WAMSZ együttes, a nyolcvanas évek legendás lökösházi zenekara. A beszédes név a zenekar tagjai nevének kezdőbetűiből keletkezett: Viszokai, Viszokai, Almási, Mohácsi, Szántó. Országra szóló gyermekzenekar volt, legjobb időszakukban, 1982-ben 250-300 fellépést is vállaltak, dugig volt a menedzserük határidőnaplója.
WAMSZ együttes, a nyolcvanas évek legendás lökösházi zenekara. A beszédes név a zenekar tagjai nevének kezdőbetűiből keletkezett: Viszokai, Viszokai, Almási, Mohácsi, Szántó. Országra szóló gyermekzenekar volt, legjobb időszakukban, 1982-ben 250-300 fellépést is vállaltak, dugig volt a menedzserük határidőnaplója.
Bucsai származású, Szabadkígyóson tanulta ki a pékszakmát (1973–1976), Szeghalmon és Körösladányban üzemeltet pékséget Hőgye Mihály ügyvezető, aki időnként maga is beszáll hajnalban a saját kreációjú, Kagyló nevű sütemény sütésébe. A Körös Pékség Sütőipari Kft. székhelye érdekes módon nem a Sárrét fővárosa, hanem Körösladány.
Isteni a cipókenyér! (Rita, Budapest) A mazsolás kalács mindenek felett! (Róbert K., Békéscsaba) a szöveg facebook ízű, de nem ott olvasható. Egy pesti lány és egy békéscsabai srác érezte fontosnak megosztani a világgal egy információs oldalon egyrészt, hogy ismerik a békési Drucker Pékséget, másrészt azt is, mit szeretnek igazán a pékség termékei közül.
Musztafa, a fagyis. A név ebben az összefüggésben fogalommá vált Mezőberényben, Békésen, Köröstarcsán, és további olyan településeken is, amelyek a város köré húzott 50 kilométeres sugarú körön belül esnek. Ezért aztán nyáron, amikor elindul a fagyiszezon, a kis cukrászdában gyakorlatilag mindig telt ház van. Musztafához nem fagyizni térnek be az emberek, hanem fagylaltot venni zarándokolnak, mert maga a fagylaltevés az attrakció. Nem kiegészítő tevékenysége a mozinak, nemcsak úgy része a randevúnak, hanem ez a fő cél. Fagyit enni Osziéknál.
A pékárukból forgalmazott érték tavaly mintegy tizedével nőtt – ám nem a fogyasztás, hanem az átlagárak emelkedése okán. Egy magyar háztartás jellemzően 5-6 naponta vesz 2 kilogramm kenyeret, főként a hazai láncok valamely kisebb üzletében, független kisboltban, vagy pékségben.
Hírek