"PLAKÁTTÖRVÉNY" címkével ellátott hírek
Hatályba lépett az úgynevezett plakáttörvény, amellyel a kormánypártok - a korábbi nyilatkozatok szerint - a fekete pártfinanszírozások rendszerét akarják megszüntetni. Az új szabályok miatt véget ért a Jobbik tavasszal indított kampánya, amelyhez Simicska Lajos nagyvállakozó cégeitől kaptak kedvezményes áron plakáthelyeket. A Jobbik korábban azt ígérte, hogy a kampány végén pontos választ tudnak adni a költségekre. Ez egyelőre nem történt meg - hangzott el az M1 Híradójában, írja a híradó.hu.
Áder János köztársasági elnök aláírta a plakáttörvényt, derül ki a parlament honlapjára kitett dokumentumból.
A Jobbik arra kéri az államfőt, hogy aláírás nélkül küldje a plakáttörvényt az Alkotmánybíróságra (Ab) előzetes normakontrollra, mert szerintük az nem felel meg semmilyen jogszabályi kritériumnak.
Rendkívüli ülést tart a kormánypártok kezdeményezésére ma az Országgyűlés. Egyetlen jogszabály lesz napirenden: a múlt héten hiányosan megszavazott, majd a köztársasági elnök által megfontolásra a Háznak visszaküldött úgynevezett plakáttörvény-javaslat.
Megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek a burkolt pártfinanszírozás megakadályozását és az átlátható kampányfinanszírozás biztosítását célzó törvényt Áder János köztársasági elnök csütörtökön. Az államfő erről szóló levele a parlament honlapján olvasható.
Nem kapta meg a szükséges kétharmados többséget szerdán a parlamentben az átlátható kampánytevékenység érdekében javasolt kormánypárti törvénymódosítás, vagyis az úgynevezett plakáttörvény, amely kampányidőszakban megtiltotta volna a politikai plakátok kihelyezését mind a kormánynak, mind a pártoknak.