"PRIBOJSZKI MÁTYÁS" címkével ellátott hírek
Idén nevet változtatott csapatával készített új lemezt Pribojszki Mátyás. A külföldön is elismert blues szájharmonikás Jumping Matt and His Combo elnevezésű formációja Dressed Up című anyagát szeptember 20-án a MOMKultban mutatja be.
A korábbi, művházas bálokhoz képest formabontó helyszínen ver sátrat szombaton a VII. Csabai Blues Ház, mégpedig a Széchenyi ligetben. Az üde zöld helyszínnek köszönhetően minden bizonnyal nemcsak a muzsikárésoknak, hanem a műfaj ínyenceiknek (ők az ovációzók) is derű lesz az együttlét, öröm a zene, csípős a sültkolbász.
Koncertet rendeznek február 24-én az újbudai A38 hajón a közelmúltban elhunyt David Bowie emlékére. A magyar zenészek Bowie-számokkal emlékeznek a brit sztárra, a fellépők jótékony célra ajánlják fel a bevételt.
Ötödik alkalommal idézte meg a békéscsabai Tűz-kör Közhasznú Kulturális Egyesület a Luca-napi hangulat misztériumát vasárnap – ezúttal a Munkácsy Mihály Emlékházban. Volt Luca-búza ültetés, gyógytea hörpentés, boszorkányos arcfestés, jóslás (ahova szinte csak csajok ültek be, persze egyikükből sem lett házisárkány) és többek között megszólaltak a varázsdobok is a Tűz-kör Dobkör derék perkásai által.
Pribojszki Mátyás (gyanúsított) szabadlábon, szájharmonikával védekezik. Ugyanis a herflis és egyesülete, az Új Pribojszki Band debütjével péntek kora éjjel először a tetőfokra hágatta a hangulatot, majd katlanná változtatta a békéscsabai intézményt, és végül lángra lobbantotta ama szegény párát. (mármint a klubot) Matyival a tragédia előtt beszélgettem Elefánia udvarán. (Matyi a bárban, Matyi a várban, Matyi a bálban, Matyi a kaptárban)
Péntek este az Új Pribojszki Band tolt a bluest a békéscsabai Elefánt Söröző Klubban.
Úgyhogy sehogy. Illetve csak annyira, hogy ő lőtte be hétfőn a Jazzelek cuccát a csabai Belvár suliban. (Amúgy fakultációban tanítja a diákokat.) És amikor megszólalt a múlt század eleji muzsika: mindenkinek elkezdett járni a lába, szelíden lejtett, mosolygott. Elképzeltem, ahogy dédikéink erre diszkóztak, miközben szemlesütve megérintették egymás vállát, olykor el-elloptak egymástól egy-egy ártatlan csókot. Egy kicsit megállt az idő, és utoljára belecsimpaszkodhattunk az indiánnyárra.
Kisegerek rágcsálták meg a süteményt a megyeszékhelyi teátrumban, pontosabban egy egérke, akit ezért Cukoranyó mézeskalács boszorkává varázsolt – mindez a Békéscsabai Napsugár Bábszínház előadásában történik, amit péntektől láthatnak az apróságok a stúdiószínházban.
Hány világbajnok herflis van, aki valaha úszóbajnok volt? Én sem tudom, de mindenesetre a békéscsabai származású Pribojszki Mátyás benne van a közös pakliban. Matyi csütörtökön Szász Feri gitáros társával két amerikai muzsikust: Bill Barrett-tet és Ryan Donohue-t hozta el magamagával Kelet-Európa bluesfellegvárába.