"RADIOAKTÍV" címkével ellátott hírek
A NASA új Orion űrhajója, első, egyelőre emberek nélkül végzett Hold körüli próbarepülésére a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Energiatudományi Kutatóközpontjának (EK) passzív detektorait is magával viszi, ezek segítenek majd felmérni, hogy mekkora és milyen sugárzás éri az űrhajósokat - olvasható abban a beszámolóban, amely MARE (MATROSHKA AstroRad Radiation Experiment) kísérlet részleteiről jelent meg az MTA EK honlapján kedden.
A kínai vámhivatali illetékesek 952 tonna Japánból származó radioaktív fémhulladékot foglaltak le a kelet-kínai Csöcsiang tartomány Tajcsou kikötővárosban - jelentette a kínai média vasárnap.
Ismét sugárszennyezett víz szivárgott ki a két éve balesetet szenvedett Fukusima-1 atomerőmű egyik tartályából szerdán - közölte a létesítményt üzemeltető TEPCO energiavállalat.
Radioaktívnak bizonyult öveket vont ki a forgalomból a divatcikkekkel online kereskedő Asos cég - számolt be róla a The Guardian című brit napilap.
Szinte teljesen eltűnt a tengerből egy kagylófaj a 2011-ben balesetet szenvedett és a környező vizeket azóta is radioaktív anyagokkal szennyező Fukusima-1 atomerőmű közelében lévő 30 kilométeres partszakaszon japán kutatók közlése szerint.
A távirányítású robot akár 100 sievert sugárzást is kibír, ez sokkal több, mint amennyit az emberi szervezet elvisel - írta szombaton a Japan Times című lap. A szerkezetet arra tervezték, hogy ártalmatlanítsa a radioaktív anyagot: szárazjeget bocsát a felületekre, egyúttal beszippantja a veszélyes anyagot, amely aztán lebomlik. A technológia lényegében a repülőgépek külsejének megtisztításához használt eljáráshoz hasonlít.
Eljárást indítottak egy férfi ellen, mert radioaktív anyagot tartalmazó és sugárzást kibocsátó lámpát árult - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda pénteken a rendőrség honlapján.
Ünnepélyesen átadják szerdán a bátaapáti "atomtemető" felszín alatti létesítményét.
Az Arafat 2004-es halála körüli találgatások azután keltek ismét életre, hogy mérgező radioaktív izotópot találtak ruháján.
2007. végén már 114,5 milliárd forint volt a Nukleáris Pénzügyi Alapban, amelyből az atomerőmű leszerelését és a keletkező radioaktív hulladékok kezelését és elhelyezését finanszírozzák - mondta el Rónaky József, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója kedden, az alap és a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kht. megalakításának 10. évfordulója alkalmából tartott sajtóbeszélgetésen kedden Budapesten.
Hírek
további friss hírek »
Apróhirdetés
Eladó
6 210 Ft
Eladó
3 900 Ft