"REFORMÁCIÓ 500" címkével ellátott hírek
Kereken 500 éve, hogy Luther Márton kitűzte 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára, mely reformok sorozatát eredményezte az egész világban, az élet minden területén.Többek között például Luther Márton, Kálvin János, vagy éppen Méliusz Juhász Péternek köszönhetően olvasható ez a cikk anyanyelvünkön.
Habár a karének nem csupán a keresztény közösségek sajátja, egyértelműen a történelmi nagy egyházakkal fonódott össze a "műfaj", amelybe később minden felekezet belekóstolt. A közös éneklés – hallgatók és énekesek egyöntetű véleménye szerint – mindig is olyan transzcendens élményt jelentett, ami nem csupán az egyén számára volt lélekemelő, de az egyes közösségek kapcsolatait is erősítette.
Épp 20 éve lelkész Békéscsabán (már az édesapja is az volt). A Szlovák Általános Iskola után a Debreceni Református Gimnáziumba járt (ahova egykoron Nyilas Misi is), végül az Evangélikus Teológiai Egyetemen végzett. Kutyej Pállal az 500 éves reformációról beszélgettünk – vagy 40 éve ismerjük egymást; tegeződtünk.
A Szlovák Általános Iskola után a Debreceni Evangélikus Gimnáziumba járt (ahova egykoron Nyilas Misi is), végül az Evangélikus Teológiai Egyetemen végzett.
Barack Obama volt amerikai elnök Berlinbe látogat május 25-én a reformáció kezdetének 500. évfordulója alkalmából - közölte kedden a németországi evangélikus egyház (EKD) és a német evangélikus egyházi napok (DEKT) nevű rendezvénysorozat vezetősége.
A Békési Városvédő és Szépítő Egyesület - a döntően kálvinista Békés egyik legrégebben alapított civil szervezete - sikeresen pályázta meg a Reformáció Emlékbizottság és az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt Reformáció 500 pályázatot. A reformáció 2017-ben esedékes 500 éves jubileuma kapcsán a bizottság olyan megemlékezések, rendezvények, ismeretterjesztő programok megvalósulását ösztönzi és támogatja, amelyek a reformáció örökségét kifejező értékőrző, értékmentő, értékteremtő munkák megvalósításához kívánnak hozzájárulni.
Hírek
további friss hírek »
Apróhirdetés
Eladó