"RÓKA" címkével ellátott hírek
Szombaton kezdődik és október 14-ig tart a rókák őszi veszettség elleni országos vakcinázása - tájékoztatott honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).
A szabadon engedett Fagyival őrkutyák végeztek egy gyártelepen.
Békés megyében idén április 1-6. között kerül sor a Békés Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztálya koordinálásában a rókák soron következő veszettség elleni immunizálására.
Fagyi új helyre került, és mind a négy lábát használja már. A farka nagy részét viszont elveszítette sajnos.
Akkora a hideg, hogy egy róka odafagyott a stéghez a népszigeti hajójavítóban. A szerencsétlen állatot az Állatmentő Liga mentette meg kedden, a farkát biztosan amputálni kell, még küzdenek, hogy a lábát megmentsék.
Október 1-jétől 15-éig tart a rókák veszettség elleni őszi vakcinázása Magyarországon. Az érintett térségekben a vakcinázás kezdetétől számított huszonegy napig az illetékes járási főállatorvos ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendel el - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hétfőn.
2016. április 2-16. között zajlik hazánkban a rókák tavaszi, veszettség elleni orális vakcinázása. A kampány célja, hogy a vadon élő rókák minél nagyobb arányban védetté váljanak a betegséggel szemben. A csalétkeket ezúttal is kisrepülőgépekről szórják ki az ország területének mintegy kétharmadán. Az érintett térségekben a vakcinázás kezdetétől 21 napig ebzárlat és legeltetési tilalom lesz.
Egy kutatócsoport először vizsgálta meg a vörös róka genomját az apai oldalról. A világszerte több mint 1000 egyedtől begyűjtött adatok felfedtek néhány érdekességet a legszélesebb körben elterjedt szárazföldi ragadozó származásáról, útjáról és evolúciójáról.
Még szeptemberben veszett róka tetemét találták meg Kecskemét és Lajosmizse között. Emiatt veszettség elleni gyógyszerrel kevert eledel szétszórását rendelték el a környéken. A területen október végéig ebzárlat és legeltetési tilalom van - olvasható a hirado.hu oldalon.
Tavasszal és ősszel a figyelmes nézelődő többfelé fák törzsére erősített piros papírosokat vehet észre. A szórólap arról tájékoztatja a lakosságot, hogy a rókákat veszettség ellen immunizálják, mégpedig csalétekbe helyezett oltóanyaggal. A csali leginkább csokoládéra hasonlít, de az illetékesek kérik, hogy senki se nyúljon hozzá, mert azt a rókáknak szánták. A vakcinákat repülőgépről szórják ki, illetve kézzel helyezik ki az érintett területeken.