"SÁRGA CSEKK" címkével ellátott hírek
Új módszerrel szeretné a Versenyképességi Tanács a sárga csekkektől a banki átutalások felé terelni az embereket.
Jövőre már a nem teljes kitöltöttségű postai csekkeken is kötelező tartalmi elem lesz a QR-kód, amelyet ezidáig csak a teljesen kitöltött bizonylatoknál kellett alkalmazniuk a szolgáltatóknak. A lépés tovább ösztönözheti az ügyfeleket az online fizetésre. A remények szerint.
Egyre többen és egyre szívesebben használnak bankkártyát fizetéskor, és számláikat is inkább utalással egyenlítik ki. Azonban még mindig nagyon sokan vannak azok, aki „sárga csekken” fizetnek, holott ez egyes esetekben meglehetősen sokba kerülhet.
Egy nehéz munkával töltött nap után sokszor csak arra vágyunk, hogy hazaérjünk meghitt otthonunkba és végre kikapcsoljunk, kényelembe helyezzük magunkat. Ilyenkor kinyitjuk a hűtőt, keresünk valami fogunkra valót, bekapcsoljuk a tévét és leheveredünk a kényelmes kanapéra. Ez mind természetesnek tűnik, és abszolút felkészületlenül ér minket, ha hazaértünkkor nem működik és folyik a hűtő, nem lehet felkapcsolni a lámpát, a tévéről és egyéb elektronikai eszközökről nem is beszélve. A kikapcsolást nem pont így terveztük… Pedig ez úgy tűnik, könnyen megeshet, még akkor is, ha csak egy-két hetet késtünk a villanyszámla befizetésével.
A postai csekkes fizetés ezután sem kerül többe, mivel a Posta a tranzakciós illeték ellenére sem terheli meg a befizetéseket.
Simor András a Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint hosszú távú gondolkodásra és összefogásra van szükség a lakossági pénzügyi szolgáltatásoknál. Az utóbbi évek főbb tendenciáit összefoglalva elmondta, hogy agresszív verseny bontakozott ki a lakossági pénzügyi szolgáltatások piacán, ez nem annyira az árakban jelentkezett, mint inkább a fogyasztókra "tolt" kockázatokban.
Egy hétfőn elfogadott módosító javaslat értelmében nem számolhatnak fel pótdíjat a közműszolgáltatók abban az esetben, ha ügyfelük postai átutalással, azaz sárga csekkel kívánja rendezni számláját. A tilalom többek között kiterjed a víziközmű-, a távhő, elektronikus és hírközlési, valamint a villamosenergia- és földgázszolgáltatást nyújtó vállalkozásokra. - írja a Magyar Nemzet.