"SUGÁRZÁS" címkével ellátott hírek
A NASA új Orion űrhajója, első, egyelőre emberek nélkül végzett Hold körüli próbarepülésére a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Energiatudományi Kutatóközpontjának (EK) passzív detektorait is magával viszi, ezek segítenek majd felmérni, hogy mekkora és milyen sugárzás éri az űrhajósokat - olvasható abban a beszámolóban, amely MARE (MATROSHKA AstroRad Radiation Experiment) kísérlet részleteiről jelent meg az MTA EK honlapján kedden.
A mobiltelefonok sugárzása károsíthatja a férfiak nemzőképességét aki naponta egy óránál többet beszél a készüléken, annál kétszeresére nőhet a spermaszám terméketlenséggel fenyegető csökkenésének a kockázata - állapították meg izraeli kutatók.
A közösségi oldal mérnökei arra fordítják a legtöbb figyelmet, miként lehetne megteremteni a kapcsolódás lehetőségét az internettől elzárt területeken. Az internetet sugárzó eszközök akkorák lennének, mint egy nagy utasszállító, és akár évekig is a levegőben maradnának.
Első ízben sikerült a Napból eredő semleges részecskéket, a rejtélyes neutrínókat észlelnie egy nemzetközi kutatócsoportnak, amely kísérletei révén a központi csillagunk magjában lejátszódó termonukleáris folyamatokat térképezte fel. A kutatásokról a Nature folyóiratban jelent meg összefoglaló.
Részlegesen lezárták pénteken az északnyugat-angliai Sellafield nukleárishulladék-feldolgozó és tároló telepét, ahol a biztonsági berendezések megemelkedett radioaktív sugárzást mértek.
Csütörtökön 12.30 órakor az ország északkeleti és délnyugati részén is lekapcsolják az analóg földfelszíni tévéadások sugárzását, ezt követően már csak digitális vétellel lehet televíziózni - hangzott el a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és az Antenna Hungária (AH) szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján.
Október 31-én az egész országban lekapcsolják az analóg földfelszíni tévéadást, ám a rászorulók még november 30-áig igényelhetnek támogatást a digitális vételhez - mondta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság kommunikációs igazgatója a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában, csütörtökön.
Radiológiai, biológiai és egyéb veszély felderítésére, felmérésére, az előforduló veszélyek azonosítására alkalmas nagy értékű és legalább akkora tudású járművet mutattak be szerda délelőtt a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon, Békéscsabán. A mobil labornak már hat éles bevetése volt.
Radiológiai, biológiai és egyéb veszély felderítésére, felmérésére, az előforduló veszélyek azonosítására alkalmas nagy értékű és legalább akkora tudású járművet mutattak be szerda délelőtt a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon, Békéscsabán. A mobil labornak már hat éles bevetése volt.
Legalább 30 ember volt kitéve radioaktív sugárzásnak egy csütörtököni baleset során egy japán atomfizikai laboratóriumban, közölte vasárnap a japán atomenergia-ügynökség a balesetben érintett dolgozók kivizsgálása után. Az Ibaraki prefektúrában található laboratóriumban és környékén összesen 55-en tartózkodtak a balesettel végződött kísérlet alatt, közülük 19-en biztosan nem kaptak sugárdózist, hat embert pedig még nem vizsgáltak ki, közölte a Kyodo hírügynökség.
Hírek
további friss hírek »
Apróhirdetés
Eladó
6 210 Ft
Eladó
3 900 Ft