"SÚLYEMELÉS" címkével ellátott hírek
De ez még 1968 nyarán történt… és valójában ekkor indult be Balog Jani (mindenki így hívja Békésen) súlyemelő karrierje. Ugyanis miután a Körösparton, egy birkózás kapcsán Olajos Karcsi (mindenki így hívja Békésen) barátját, a későbbi rendőrkapitányt leszorította, nyomban belépőkártyát nyert a súlyemelők közé. Azóta Jani bá közel 50 éve nem tud szabadulni a tárcsáktól. Közben számos klasszist kinevelt; a legutóbbi Fekécs Sámuel, aki áprilisban, a bangkoki ifjúsági kvalifikációs világbajnokságon képviseli a Békési TE Súlyemelő Szakosztályt. Samu jelenleg Tatán edzőtáborozik, de Jani bával, a mesterével és az öccseivel simán tudtam beszélgetni. (Such Tamás március végén járt Békésen.)
Aján Tamás újra indul a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) elnöki posztjáért, mert meggyőződése, hogy még sokat tud tenni a sportágért.
Meghalt Földi Imre, a magyar súlyemelés első olimpiai bajnoka, a Nemzet Sportolója, aki május 8-án lett volna 79 esztendős - tájékoztatta a család az MTI-t vasárnap.
De ez még 1968 nyarán történt… és valójában ekkor indult be Balog Jani (mindenki így hívja Békésen) súlyemelő karrierje. Ugyanis miután a Körösparton, egy birkózás kapcsán Olajos Karcsi (mindenki így hívja Békésen) barátját, a későbbi rendőrkapitányt leszorította, nyomban belépőkártyát nyert a súlyemelők közé. Azóta Jani bá közel 50 éve nem tud szabadulni a tárcsáktól. Közben számos klasszist kinevelt; a legutóbbi Fekécs Sámuel, aki áprilisban, a bangkoki ifjúsági kvalifikációs világbajnokságon képviseli a Békési TE Súlyemelő Szakosztályt. Samu jelenleg Tatán edzőtáborozik, de Jani bával, a mesterével és az öccseivel simán tudtam beszélgetni.
Bocsánatot kért az eredménye miatt a riói olimpián férfi 56 kilogrammos súlyemelésben ezüstérmes észak-koreai Om Jun Csol, mert szerinte ezzel az eredménnyel "nem lehet hős a hazájában."
Tarhosi megyejárásunk mai epizódja a 17 esztendős Papp Norbiról szól (illetve… nemcsak róla). Az ifjúsági országos súlyemelő bajnokság harmadik helyezettjével Bökfi János mesteredző által vezetett, Békéscsabai Előre Súlyemelő Clubjában találkoztam a minap. De csak a helyszínen derült ki, hogy van még egy Papp csávó (hogy rímeljek a címhez) – méghozzá Attila, a nyolc évvel idősebb fivér. Szóval a terem csöndes öltözőjében eleinte Norbi néz farkasszemet a diktafonom mikrofonjával; nem sokáig…
Tarhosi megyejárásunk mai epizódja Papp Norbiról és a bátyjáról, Attiláról szól. A súlyemelő srácokkal Bökfi János mesteredző által vezetett, Békéscsabai Előre Súlyemelő Clubjában találkoztunk. Azonfelül galériánk második etapjába korábban készült képeket is becsempésztünk.
Bármikor jó vele találkozni. Smink nélkül is megmosolyogtatja az embert. És ez az, főleg mindenki azt várja tőle, hogy nevettessen; miközben a bohóc olykor belül sír. Berta Jimmy János (asztalos, bábos, bohóc, pantomimes, utcai performer, zenész, AZ EGYIK LEGJOBB JÓBARÁT… leírni is tereh) lényét boncolgattam a hír6.hu faggató szobájában.
Rióba se szakítani, se lökni nem fognak a hazai súlyemelők, ugyanis nem szereztek kvótát a decemberi kvalifikációs világbajnokságon. Minderről Békéscsaba legvérzőbb szívű súlyemelőjével, Bökfi Janival beszélgettem; az idő alatt hófehér falú irodánk atmoszférája egy film noir hangulatába csúszott át. Majd kiderült, egy kis fény azért mégiscsak pislákol az alagút végén. Például Réka leánya országos rúdtánc bajnok a profik között. (Amúgy, ha beírjuk a Google-keresőbe, hogy Bökfi: első a Jani, második a Réka.)
A rossz világbajnoki szereplés után lemondásra szólította fel a Magyar Súlyemelő Szövetség elnökét, Dobos Imrét a kétszeres junior vb-győztes, többszörös magyar bajnok Nagy Ákos.