"SZABÓ ISTVÁN" címkével ellátott hírek
"Az igazi elismerés az, hogy ennyi embert látok egy moziteremben, ekkora közönséggel tíz éve nem találkoztam" - mondta Szabó István Oscar-díjas filmrendező a szerb fővárosban péntek este, amikor átvette a belgrádi nemzetközi filmfesztivál, a 46. FEST életműdíját, a Belgrádi győztes nevet viselő szobrocskát.
80 éves Szabó István, aki máig a legsikeresebb magyar filmrendező. Egy filmje, a Mephisto Oscart nyert, de emellett még három másikat is jelöltek Oscarra és Golden Globe-ra. Többször nyert Európa Filmdíjat, több fontos díjat Cannes-ban és más rangos filmfesztiválokon. Emellett ő az a magyar filmrendező, aki a legtöbb világsztárral dolgozott együtt, többek között Klaus Maria Brandauerrel, Glenn Close-zal, Ralph Fiennesszal, Rachel Weisszel, Annette Beninggel, Helen Mirrennel, Harvey Keitellel és Stellan Skarsgarddal. A most zajló 68. Berlini Filmfesztivál előtt Tisztelgés Szabó István előtt címmel vetítéssorozatot rendeztek a legfontosabb filmjeiből. Mi is megpróbáltuk összegyűjteni ezeket, és bemutatni, hogyan reflektáltak a filmjei Magyarország történelmére, vagy éppen saját életének ellentmondásaira.
Idén augusztus elsején volt 25 éve annak, hogy Szabó István (63) az Alfa-Gép Kft. tulajdonosa és ügyvezetője első munkanapját töltötte el Békéscsabán a Szarvasi út 84 szám alatt. Biztonságos vidéki életét hagyta hátra, amikor elvállalta a frissen megalakult Agro-Stop Kft. ügyvezetői állását.
Idén augusztus elsején volt 25 éve annak, hogy Szabó István (63) az Alfa-Gép Kft. tulajdonosa és ügyvezetője első munkanapját töltötte el Békéscsabán a Szarvasi út 84 szám alatt. Biztonságos vidéki életét hagyta hátra, amikor elvállalta a frissen megalakult Agro-Stop Kft. ügyvezetői állását.
Szabó István szerint az egész magyar filmszakma megítélésére kedvező hatással lesz, hogy Nemes Jeles László Saul fia című filmje hétfőre virradóra Golden Globe-díjat kapott Los Angelesben a legjobb idegen nyelvű film kategóriában.
A város idei költségvetését is elfogadta csütörtöki soros ülésén a képviselő-testület. Fejet hajtottak a kommunizmus áldozatainak emléke előtt, s arra is fény derült, miszerint Tímár Imre nyugalmazott könyvtárigazgató, illetve Szabó István nyugdíjas középiskolai történelem-filozófiatanár tollából, Sarkadiak a tűzviharban címmel hiánypótló helytörténeti kiadvány jelenik meg a Sarkadi Városszépítő Egyesület gondozásában.
Afrika? Azt látni kell! Leírni sem lehet, elmondani sem lehet igazán. Tulajdonképpen unalmas, gyakorlatilag egyforma mindenfelé. Homok és kő, ameddig a szem ellát. Az országokat nem lehet megkülönböztetni, teljesen mindegy, hogy Mauritániában vagy éppen Szenegálban autózol. Mindenütt, mindig ugyanazt látni. De azért nagy élmény! – valahogyan így kezdődött az a beszélgetés, amelyet az Afrikát megjárt utazókkal folytattunk.
A TIZENHETEDIK NAP: SZENEGÁL, 2013. FEBRUÁR 10. VASÁRNAP: a szombati befutó után vasárnap Bissauban töltötte a napot a rally mezőnye. Volt, akinek hivatalos dolga akadt, volt aki magánügyeit intézte. A Mitsubishi adományautó átadására is ekkor került sor a város szélén lévő repülőtéren. Az utazók hétfőre virradó hajnalban indultak haza Magyarországra, ahová hétfőn délután érkeztek meg. Innen, a Liszt Ferenc repülőtérről küldték internetes naplójuk utolsó lapjait a hir6.hu tudósítói, a békéscsabai Szabó István és fővárosi kollégája Megay Róbert.
A TIZENHATODIK NAP: SZENEGÁL, 2013. FEBRUÁR 09. SZOMBAT: a Bissauba tartó karaván, nem megy tovább, mert megérkezett a célba, Bissauba. A csabaiak autója jól védekezett a szavannák népének szorgalmas, kéregetős, erőszakos, és idegen tárgyakkal gyors futással távozó gyermekei ellen. Szombaton délután áthaladtak a célkapun. Innen küldték internetes naplójuk újabb lapjait a hir6.hu tudósítói, a békéscsabai Szabó István és fővárosi kollégája Megay Róbert
A TIZENNEGYEDIK NAP: SZENEGÁL, 2013. FEBRUÁR 07. CSÜTÖRTÖK: a Bissauba tartó karaván Szenegálban folytatta útját. Útközben gazdára talált néhány csomag a segélyszállítmányból, és átestek az első rendőrbírságolásokon is, míg megérkezetek következő állomáshelyükre Tambacoundába. Innen küldték internetes naplójuk újabb lapjait a hir6.hu tudósítói, a békéscsabai Szabó István és fővárosi kollégája Megay Róbert.