"SZÁZADVÉG" címkével ellátott hírek
A Századvég szeptember végi közvélemény-kutatása szerint a Fidesz-KDNP továbbra is stabilan vezet a politikai erőtérben, míg a Jobbik gyengülése tovább folytatódott.
Rendeződni fog a Közép-európai Egyetem (CEU) ügye, ha a CEU is partner ebben - jelentette ki az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában amerikai látogatásáról szólva Barthel-Rúzsa Zsolt, a Századvég Alapítvány elnöke.
A Századvég Alapítvány legfrissebb közvélemény-kutatásának adatai szerint a Fidesz-KDNP februárra tovább növelte előnyét az ellenzéki pártokkal szemben mind a teljes népesség, mind pedig a biztos szavazó pártválasztók körében; az elemzés szerint tovább gyengült a Jobbik.
A magyarok 60 százaléka szerint érvényesül a sajtószabadság az országban. A válaszadók harmada fejezte ki aggodalmát a kérdésben, ők többségükben baloldali vagy liberális választók - közölte legfrissebb közvélemény-kutatásának eredményét a Századvég pénteken az MTI-vel.
A Századvég friss kutatása szerint nincs jelentős elmozdulás a pártok támogatottságában, a politikai piac zárt, a Fidesz őrzi első helyét a pártok versenyében, a mögötte álló szavazóbázis stabil.
Megkérdezte a Századvég a polgárokat arról, hogyan értékelik a 2. Orbán-kormány eddigi teljesítményét. A válaszadók 46 százaléka szerint a jelenlegi kormány teljesítménye a legjobb az elmúlt tíz évben. Harmincegy százalék a 2002 utáni kormányt, míg 23 százalék az azt követőt istenítette.
A Századvég és a Forsense 2008. május 5. és május 15. között végzett politikai témájú közvélemény-kutatást. Az adatfelvétel a koalíció szétesése, az SZDSZ koalícióból való kilépése után készült, így először lehetett mérni a kisebbségi kormányzással kapcsolatos választói attitűdöket. A SZDSZ kilépése a koalícióból inkább javította az MSZP és a kormány megítélését, és ezzel párhuzamosan rontotta az SZDSZ támogatottságát.
A Fidesz szavazóinak 73 százaléka az előrehozott választásokat támogatná, az MSZP-sek körében viszont a koalíció helyreállítása a legnépszerűbb, bár körükben egyre nagyobb a kisebbségi kormányzás ötletének támogatása - derül ki a Századvég-Forsense legújabb kutatási eredményeiből.