"SZIBÉRIA" címkével ellátott hírek
Finn kutatók először tanulmányozták hazájuk ősi lakóinak DNS-mintáit, eredményeik megmutatták, hogy egykoron gének sokasága "érkezett" Szibériából Finnországba, az ősi géneket egybevetették a mai lakosok génjeivel, és a szibériai eredet még most is jól látható a számiknál és a finneknél, csakúgy mint a finn-ugor nyelvcsalád más népeinél.
Felfüggesztette éhségsztrájkját pénteken az a 86 szibériai aranybányász, aki a tiltakozásnak ezzel a formájával igyekezett kikényszeríteni elmaradt munkabérét.
Harmincháromra nőtt hétfőre az irkutszki alkoholmérgezés halálos áldozatainak száma, további huszonegy személyt kórházban ápolnak.
A Russia Today orosz állami televízió honlapja szerint a délnyugat-szibériai Hakaszföld lakói fényes tűzgömböt láthattak a kedd esti égbolton, amely egy pillanatra nappallá változtatta az éjszakát.
Egy 12 400 éves kölyökkutya elképesztő maradványaira bukkantak kutatók a szibériai örökfagyban. A kölyök az orra hegyétől a farka végéig épségben maradt, beleértve a bundáját is - adta hírül a nol.hu.
A kelet-szibériai Jakutföld lakói biztosra akarnak menni: mivel kedvenc filmsztárjuk, Leonadro DiCaprio eddig nem kapott Oscar-díjat, közadakozásból készíttetnek számára egyet, hogy idén végre kezébe foghassa legalább a "jakut Oscart".
Egy antropológus karrierjébe általában egy nagy expedíció fér bele. Sántha István, aki a 2015-ös év Magyar Felfedezője Nagydíjat kapta, szerencsésnek mondhatja magát: hiszen kétszer is hónapokat tölthetett kutatási területén, Szibériában.
Egy 12-13. században elhunyt gyermek vagy tinédzser mumifikálódott holttestet rejtheti a Szibériában, a Jamal-félszigeten, Szalehard közelében feltárt nyírfakéreg "gubó".
Továbbra sincs bizonyíték arra, hogy Petőfi Sándor földi maradványait találták volna meg a szibériai Barguzinban - hangsúlyozza a Magyar Tudományos Akadémia (MTA), amely az elmúlt időszakban Kínában elvégezett DNS-vizsgálattal kapcsolatban több hiányosságra is felhívja a figyelmet az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.
Tizenhetedik napja keresik - egyelőre hasztalan - azt a helikoptert, amely Szibériában tűnt el 12 emberrel a fedélzetén.
Hírek
további friss hírek »
Apróhirdetés
Eladó
3 900 Ft
Eladó
6 210 Ft