"SZÍVBETEGSÉG" címkével ellátott hírek
A munkába biciklizés jelentősen csökkentheti a rákos, valamint a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozás kockázatát - állítják a kutatók a British Medical Journal (BMJ) című brit orvosi folyóiratban közölt tanulmányukban.
Szívbetegség okozta az 53 éves korában karácsonykor elhunyt angol popvilágsztár, George Michael halálát a kedden Londonban közzétett végleges halottkémi vizsgálati jelentés szerint.
A normálisnál lassabb szívverés nem növeli a szívbetegség kialakulásának kockázatát egy új amerikai tanulmány szerint.
Lehet kapaszkodni: egy új kutatás megerősítette, a többnejű férfiak veszélyben vannak. Legalábbis szív dolgában.
Egy nagy léptékű, hosszú távú amerikai tanulmány eredményei szerint a rendszeres futás időtartamától és tempójától függetlenül is csökkenti a szívproblémák miatti halálozás kockázatát.
A repülőgépek keltette zaj 10-20 százalékkal növeli az agyi érkatasztrófa és a szívbetegségek kockázatát - mutatták ki két nagyszabású tanulmányban brit és amerikai kutatók.
A legalább hét órás éjszaki alvás erősíti az egészséges életmód szívvédő hatásait - állítja egy hosszú távú, európai kutatás.
A Kaliforniai Egyetem kutatói számítógépes szimulációval elemezték több korábbi vizsgálat eredményeit, ezek során a túlzott sóbevitel hatásait elemezték a magas vérnyomás és a szívbetegségek kialakulásának kockázata szempontjából. A kutatók megállapították, hogy legkevesebb félmillió ember életét lehetne megmenteni a következő évtizedben, ha az amerikaiak az országos ajánlásnak megfelelő szintre csökkentenék sófogyasztásukat.
A vegetáriánusokat kevésbé fenyegeti szívbetegség: 32 százalékkal kisebb eséllyel halnak meg vagy szorulnak kórházi kezelésre szívbetegség miatt, mint húsevő társaik - mutatkozott meg több mint 44 ezer brit felnőtt egészségügyi megfigyelése alapján.
A nehézfémek véráramból való eltávolítására időnként alkalmazott ellentmondásos terápia egy nagy méretű klinikai próba szerint csökkenti a szívrohamon átesett pácienseknél az újabb súlyos szívprobléma kockázatát. A kutatók ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy az előny kicsi, és további hatástanulmányokra van szükség.