"SZÚNYOG" címkével ellátott hírek
Csíp, kellemetlen és idegesítő - a szúnyog sajnos a nyár elengedhetetlen kelléke.
Tavaly még reménykedtünk, a tél elpusztítja a hazánkban felbukkant koreai szúnyogokat, de túlélték - sőt terjeszkednek. Ezzel pedig potenciálisan megnő a hazánkban eddig ismeretlen betegségek felbukkanása is. A klímaváltozásnak kézzel fogható eredménye van, Magyarországon is.
Akár 35 szúnyogfaj is terjesztheti a zikavírust - derítették ki a Georgiai Egyetem kutatói számítógépes modellezéssel.
Péntek este a WHO bejelentette: visszavonja a zika eddigi besorolását, és ezentúl úgy kezeli, mint a többi, szúnyog által terjesztett betegséget. Mindazonáltal jelezték, a veszély nem múlt el, a vírus és így a betegség továbbra is felbukkanhat.
A WHO megállapította, hogy a zikaláz visszaszorulóban van az országban, a brazil egészségügyi minisztérium adatai szerint eddig mintegy 91 ezer zikalázfertőzéses esetet jelentettek. Az ugyancsak egyiptomi csípőszúnyogok által terjesztett chikungunya-láz viszont nagy ütemben terjed nyári olimpiai játékokat rendező Brazíliában.
Chilében is megjelentek a zikavírust terjesztő egyiptomi csípőszúnyogok.
Elvtársként vonult be a Magyar Néphadseregbe és már uramnak szólították egymást a laktanyában, amikor leszerelt. A főhadnagy jelölt volt, hiszen jól tanult a Zalka Máté Katonai Műszaki Főiskolán, de soha sem tudta meg, milyen élete lehetett volna a hadseregben, mert a rendszerváltás után, de még a diploma megszerzése előtt leszerelt. Hazaköltözött Békésre.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdán aggodalmának adott hangot egy amerikai jelentés miatt, amely szerint a zikavírus nemcsak szúnyog által, hanem nemi úton is terjedhet.
Magyarországon nincs meg annak a feltétele, hogy széles körű zikalázjárvány legyen - mondta Dánielis Ágnes, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) járványügyi főosztályvezetője az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.
Honduras egész területére érvényes szükségállapotot rendelt el hétfőn Juan Orlando Hernández, a közép-amerikai ország elnöke a zika vírus terjedése miatt, a kór most már mintegy 3700 embert fertőzött meg.