"TEJÚT" címkével ellátott hírek
Megmérte a Tejútrendszer tömegét a Hubble és a Gaia űrteleszkóp: több misszió eredményeként szerzett információk szerint a Földnek otthont adó galaxis becsült tömege 1,5 ezer milliárd Napénak felel meg.
A Tejútrendszer egyedülálló pontosságú, mintegy 1,7 milliárd csillag helyét meghatározó atlaszát mutatta be szerdán az Európai Űrügynökség (ESA). Az atlasz a Gaia európai űrtávcső megfigyeléseinek felhasználásával készült el.
A világegyetem bölcsőjéből származó, az eddigi legtávolabbi masszív galaxisra találtak csillagászok az Európai Űrügynökség Herschel-teleszkópjának segítségével.
Egy új vizsgálat során kimutatták, hogy a ganajtúró bogarak a Tejút segítségével navigálnak. Az apró rovarok a galaxisunk generálta fénycsík révén be tudják magukat tájolni, és ahhoz viszonyítva egy irányba tartani – mutatták ki dél-afrikai kísérletekkel.
Közel 200 ezer fényévre a Földtől lebeg az űrben a Nagy Magellán-felhő, a Tejút egyik szatellit galaxisa, amely a Hubble új felvételén pompázik. A benne lévő óriási gázfelhők lassan összeomlanak és új csillagokat hoznak létre. Ezek pedig számtalan színnel világítják meg a gázfelhőket. A tobzódó színek nagyon jól látszanak a Hubble Űrteleszkóp felvételén.
A kutatók sokáig úgy vélték, hogy a galaxisok központjában lévő szupermasszív lyukak gyarapodása összhangban van a csillagvárosok növekedésével, a legújabb megfigyelések viszont teljesen más képet festenek. A melbourne-i Swinburne Műszaki Egyetem kutatói, akik a Hubble űrteleszkóp, a Chilében működő VLT teleszkóp és a hawaii Keck teleszkóp adatainak segítségével a jelenlegi legnagyobb galaxis- és feketelyuk-adatbázist hozták létre, megfigyeléseiket a The Astrophysical Journal legújabb számában ismertetik.
Csillagászok szerint hat csillagból egy Föld méretű bolygónak ad otthont szoros pályán, ami azt sugallja, hogy galaxisunkban 17 milliárd ilyen planéta lehet.
Ötmilliárd év múlva "karambolozik" a Tejútrendszer az Androméda-galaxissal, a két "csillagváros" az ütközés következtében egyesülvén elveszíti önálló "személyiségét" - számította ki egy nemzetközi kutatócsoport, amely kalkulációiról az Amerikai Asztronómiai Társaság közgyűlésén számolt be.
Hírek
további friss hírek »
Apróhirdetés
Eladó
3 900 Ft
Eladó
6 210 Ft