"TEMETKEZÉSI HELY" címkével ellátott hírek
Csaknem háromezer, több száz éves csontvázat, köztük az 1665-ös nagy angliai pestisjárványban elhunytak maradványait őrző temetkezőhelyet tártak fel régészek egy londoni építkezésen - írja a The Daily Telegraph internetes kiadása.
A régészek 2012-ben kezdték el feltárni a területet, augusztusban találták meg a temetkezési hely bejáratát.
Hajdúnánás határában egy elpusztult, geofizikai módszerekkel feltárt halom alatti, központi temetkezési helyet tártak fel.
Csontokra bukkantak régészek kedden Nagy-Britanniában Nagy Alfréd feltételezett temetési helyén - adta hírül a The Independent című brit lap.
Izrael déli részén egy régészcsapat fiatal szamár csontvázára bukkant, melyet több mint 3500 évvel ezelőtt temettek el gondosan oldalára helyezve. Szájában rézkantár darabjára, hátán szerszámtáskákra bukkantak. Eme tárgyak és a csontjain mészárlásra utaló nyomok hiánya miatt a kutatók úgy vélik, hogy a málhás állatot egy bronzkori rítus során áldozták fel és temették el.
Őskori temetkezési helyet fedeztek fel cseh kutatók Szudán középső részén, a Sabaloka-szoros térségében. Lenka Suková, a prágai Károly Egyetem munkatársa közlése szerint a cseh expedíció által feltárt leletek fontos adalékot szolgáltathatnak azokhoz az információkhoz, amelyek eddig is összegyűltek az emberi civilizáció hajnaláról a Nílus vidékén és Afrika más részeiben. A történelem előtti temetkezési hely az egyik legnagyobb a fekete földrészen, és mintegy négyszáz tetem maradványait tartalmazhatja.
Négyezer ötszáz éves sírokra, köztük egy fáraó lányának temetkezési helyére bukkantak cseh régészek az Abu Szír ókori temetkezési helyen.
Hírek
további friss hírek »
Apróhirdetés
Eladó
6 210 Ft
Eladó
3 900 Ft