"TENGERSZINT-EMELKEDÉS" címkével ellátott hírek
Az eddigi becsléseket messze meghaladva akár két métert is nőhet a tengerszint 2100-ra egy új kutatás szerint.
Bár a tengerszint emelkedése veszélybe sodorhatja a legtöbb part menti várost a 21. század végéig, Európa még nem futott ki az időből. Ha a hollandok mintájára feladnánk a vízzel való harcot és városfejlesztési projektekhez használnánk a tengereket, a védekező mechanizmusokat innovációvá alakíthatnánk át. Míg Európának viszonylag több ideje van felkészülni a katasztrófahelyzetre, egy-két város számára már elkezdődött a drámai küzdelem.
A Csendes-óceán déli részén elterülő Salamon-szigetek öt tagja tűnt el eddig a globális tengerszint-emelkedés következtében, és a térség további hat szigetén végez súlyos pusztításokat a tengervíz - figyelmeztettek ausztrál kutatók.
Az ENSZ legutóbbi jelentése alábecsülte az antarktiszi jég olvadását, így egy méter helyett akár másfél méterrel is emelkedhet a világtenger vízszintje a század végéig.
Kínában továbbra is a világátlagnál gyorsabban emelkedik a tengerszint, 1980 és 2015 között évi 3 millimétert mértek - tájékoztatott az állami óceánfelügyeleti hivatal Pekingben.
Páratlan mértékű, 128 milliméteres tengerszint-emelkedés volt az Egyesült Államok északkeleti partjainál, New Yorktól északra 2009-2010-ben - olvasható a Nature Communications folyóiratban szerdán megjelent tanulmányban.
Egy kutatás szerint a kanadai gleccserek egyötöde válhat vízzé a század végére. A kanadai gleccserek olvadása feltartóztathatatlannak tűnik, és a bennük lévő jégtömeg egyötöde válhat vízzé a század végére, 3,5 centiméterrel megemelve az óceánok és tengerek szintjét - figyelmeztettek tudósok a Geophysical Research Letters című szakmagazinban csütörtökön megjelent tanulmányukban.
Katasztrofális mértékű globális tengerszint-emelkedéstől tartanak a gleccserkutatók, akik úgy vélik, hogy korábban jelentősen alábecsülhették az olvadó jégtakarók jelentette potenciális veszélyt.
Hírek
további friss hírek »
Apróhirdetés
Eladó
3 900 Ft
Eladó
6 210 Ft