"TERMELŐI ÁR" címkével ellátott hírek
Augusztusban a mezőgazdasági termelői árak 3,2 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakáét, ami a növényi termékek árának 0,6 százalékos, illetve az élő állatok és állati termékek árának 7,4 százalékos növekedéséből tevődik össze - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A növényi termékek ára először emelkedett az elmúlt egy évben, az élőállatok és állati termékek áremelkedése pedig tovább lassult.
A tavalyi termésnél mintegy 30 százalékkal kisebb meggytermést valószínűsít ez évre a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft.
A novemberi nyolc százalékos áresés után az elmúlt hetekben tovább csökkent a tojás termelői ára, jelenleg alig haladja meg a darabonként 20 forintot - írja a Magyar Idők csütörtöki számában.
Márciusban csökkentek az ipari termelői árak a 28 tagállamból álló Európai Unióban (EU) és a 18 tagállamból álló eurózónában is az EU statisztikai hivatala, az Eurostat hétfői közleménye szerint.
Az agrárárak éves alapon 24,4 százalékkal nőttek, a növényi termékek 33,1, az állatiak 9,6 százalékkal drágultak októberben.
Júliusban a növényi termékek ára az év eleje óta tartó csökkenés után 5,3 százalékkal emelkedett, míg az élő állatok és állati termékek ára 9,3 százalékkal nőtt a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közzétett adatai szerint.