"TOJÁS" címkével ellátott hírek
Az idén olcsóbb a tojás a húsvéti ünnepekre, mint a korábbi években, darabjáért, a vásárlás helyétől függően, 28-35 forintot kérnek átlagosan, míg a közelmúltban volt olyan év, amikor az ár meghaladta a 40 forintot is.
Az elmúlt évekhez hasonlóan idén húsvét előtt is szigorított ellenőrzéseket rendelt el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a szabálytalanságok visszaszorítása érdekében. Ez azt jelenti, hogy április 7. és 21. között az egész országban kiemelt figyelmet fordítanak az ebben az időszakban nagyobb mennyiségben fogyó termékek ellenőrzésére, mint pácolt-, füstölt-, nyers sonka, tojás, édesipari termékek, szeszes italok.
A Gyulai Húskombinát a múlt század hetvenes éveinek közepén kezdett el igazán nagyobb sebességi fokozatra kapcsolni, a termelése évről évre fokozatosan nőtt. Ezért aztán szélesre tárta kapuit és számolatlanul fogadta be a disznókat, mármint a vágásérett százhúsz kilós sertéseket. Virágzott is a környéken a sertéstenyésztés, Gyula 30 kilométeres körzetében fénykorát élte a háztáji állattenyésztés.
Nem számolnak a hazai termelők a tojás árának növekedésével a húsvét közeledtével. Az európai túltermelés, az olcsó import és a fekete piac következtében a szezon rendkívül nyomott árral indult, jelentős változást a húsvéti ünnepek sem hoznak az ágazatban - mondta a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének elnöke, a Csaba-táj Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek.
Visszaszorulna a feketegazdaság, csökkenne az import, a hazai termelés versenyképessége pedig javulna, ha a kormány a mostani 27 százalékról drasztikusan, 5 százalékra mérsékelné az alapvető élelmiszernek számító baromfihús és étkezési tojás áfakulcsát.
Az országban egyelőre sok a külföldi tojás, bár, ha növelni tudnánk a tojótyúk-létszámot, hamar önellátóak lehetnénk - olvasható a hirado.hu oldalon.
A tojáspiaci szereplők szerint a baromfi- és a sertéshúsok mellett az étkezési tojás áfáját is csökkenteni kell, egy 10 százalék alá csökkenő áfa ugyanis véleményük szerint megállíthatná az ágazat leépülését, a várható fogyasztásnövekedés pedig újra lendületbe hozhatná a termelési kedvet.
Jóval a termelési önköltség alatt árusítja több kiskereskedelmi élelmiszerlánc is az étkezési tojásokat - hívja fel a figyelmet pénteki közleményében a Baromfi Terméktanács (BTT).
Akár a teljes Kínában forgalmazott száznapos tojásmennyiség 15 százalékáról is kiderülhet: mérgező vegyszerekkel kezelték - mutatott rá a kínai központi televízió (CCTV) hétvégi tényfeltáró riportjában.
A becsült ár több mint kétszereséért kelt el egy londoni árverésen egy mára kihalt állat, egy elefántmadár óriási, részben fosszilis tojása.
Hírek
további friss hírek »
Apróhirdetés
Eladó
6 210 Ft
Eladó
3 900 Ft