"TOJÁS" címkével ellátott hírek
Új-Zéland egyik menedékében egy kivi az árvízzel harcolt, hogy megmentse tojását - írja a Híradó.hu.
Közérdekű munkára ítélte hétfőn a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) azt a két fiatalt, aki három éve tojással dobálta meg Demszky Gábor szabad demokrata főpolgármestert.
Januárban megállt a mezőgazdasági termelői árak növekedése, az agrártermékek termelőiár-szintje mindössze 0,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet - közölte a Központi Statisztikai Hivatal kedden.
Nem szabad a ketreces tojótyúk tartás ellen kampányolni, mert az ágazat visszaszorítása termelők, munkavállalók ezreit tenné munkanélkülivé – hívja fel a figyelmet Végh László, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének elnöke. A termelők a 4 milliós hazai tyúkállomány 88 százalékát ketrecekben tartják, és a mai körülmények sokak számára lehetőséget nyújtanak arra, hogy olcsó fehérjeforráshoz jussanak. A gazdálkodók 20-25 milliárd forintot költenek arra, hogy – összhangban az Európai Unió előírásaival – 2012. január elsejétől a tojótyúkok számára a ketrecekben „luxusfeltételeket” biztosítsanak. Különböző, magukat állatvédő szervezeteknek mondó társulások időnként újra és újra előállnak szívet sajdító állításokkal, miszerint a mezőgazdasági haszonállatok kegyetlen körülmények között termelnek – szögezi le Végh László. Igaz, hogy tudományos hátteret nem biztosítanak állításaikhoz; viszont azok számára, akik még nem jártak termelő telepeken, ezek az állítások nagyon hangzatosak. Különösen értelmetlen viszont a kérdés felvetése akkor, amikor tömegek élnek az utcán, vagy tengetik életüket nyomorúságos körülmények között víz, villany, fűtés nélkül – húzza alá a szövetség elnöke.
A takarmányárak emelkedése, a fogyasztás csökkenése, az európai túltelepítés és túltermelés okozta dömpingáron érkező import nehezíti a tojástermelést és a tojás piacát - ismertette Thury Attila, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének (Tojásszövetség) alelnöke a tojás világnapja alkalmából tartott keddi budapesti sajtótájékoztatón.
29 duplasárgájú tojást tört fel egymás után egy brit cukrásznő, ami feltehetően világcsúcs véletlenből.
Elutasította a Budapesti Corvinus Egyetem feljelentését a Budapesti Rendőr-főkapitányság a Microsoft-vezért tojással dobáló férfi ügyében - tudatta az egyetem szerdán az MTI-vel.
A háztáji tojásban a dioxintartalom három-négyszeresen meghaladhatja a zárt rendszerben, azaz a tojásgyárakban előállítottat. Így a biotermék nem csupán drágább, hanem ilyesfajta negatív hatása is lehet - figyelmeztetett Mézes Miklós, a Szent István egyetem tanára egy pénteki, gyulai élelmiszerbiztonsággal foglalkozó konferencián.
A tojásárak 25 százalékkal magasabbak az idén a 2007-es húsvéti időszakhoz képest, és a következő hónapokban további emelkedés várható - tájékoztott a Baromfi Terméktanács.
Hírek
további friss hírek »
Apróhirdetés
Eladó
6 210 Ft
Eladó
3 900 Ft