"TÚZOK" címkével ellátott hírek
Nemzetközi szinten is elismerik a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság sikeres túzokvédelmi tevékenységét. A napokban Ausztriából szállítottak két mentett tojásból keltetett túzokcsibét a dévaványai Túzokvédelmi Állomásra.
A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság dévaványai Túzokvédelmi Állomásán a napokban kikeltek az első túzokcsibék a mentett tojásokból - olvasható a kmnp.hu-n.
A növényzet változása fontos információk forrása a határokat járó embereknek. Gazdák számára a kökényvirágzás azt jelenti, hogy elkezdhető a kukorica vetése, de a fehér bokrok jelzik azt is, hogy a túzokdürgés a csúcsára ért. Meg kell azonban jegyezni, hogy az úgynevezett dürgési időszak ettől lényegesen hosszabb időszakot jelent. Tél végén, a tavasz közeledtével a kakasok felöltik nászruhájukat és az eddig mindenfelé telelő csapatok feltűnnek a dürgőhelyeken.
A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósága természetkedvelő diákokat hív tusázni. A negyedik Túzok Tusára háromfős csapatok jelentkezhetnek, akik két levelező és egy gyakorlati forduló során bizonyíthatják tudásukat. A döntő a Madarak és fák napjának ünnepéhez is kapcsolódik.
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület az év madara cím odaítélésével a figyelmet szeretné felhívni a veszélyeztetett fajra.
A hímek különböző hangokkal, önmutogató, imponáló magatartással próbálják megelőzni riválisaikat. A tojóknak jellegzetes tánccal udvarolnak: faroktollaikat hátrahajtják, szárnyaikat kifordítják, torokzacskóikat felfújják. Ez a tevékenység a dürgés, azaz nászattrakció. A túzok, amilyen rejtőzködő madár a hétköznapokon, olyan feltűnést kelt maga körül, amikor eljön a szaporodás ideje.
Ez az idő persze nem elégséges arra, hogy mélyebben belelássunk a puszta rejtelmeibe. Még csak arra sem, hogy résnyire megnyíljon előttünk a puszta különleges világának ajtaja, amelyik éppen, hogy csak megmozdult a zsanéron. De ez a pillanatfelvételszerű látogatás is bebizonyította, hogy milliónyi titok rejtőzik a „semmi” közepén. Ha majd százas tempóban sietnek valahová, és messzire ellátnak, mert semmi nem áll tekintetük útjába, jusson eszükbe, hogy például Dévaványa mellett van egy hely, ahol olyan kérdésekre is választ kaphatnak, amilyenre autózás közben sem, meg máskor sem gondolnak. Izgalmas, érdekes világ vár mindenkire a Dévaványa-Réhely Látogató Központban.