"TYÚK" címkével ellátott hírek
Az elmúlt években sokan azért hagytak fel a háztáji baromfitartással, mert a bolti áraknál magasabban kellett volna adniuk a tojást ahhoz, hogy legyen értelme vesződni az egésszel. Ez a tétel most kezd borulni, a mai és a jövőre várható árszintek mellett talán újra megéri belevágni.
A Natura Peregrina Természetvédő és Hagyományőrző Alapítvány ingyenes oktatásain olyan kérdésekre kaphatnak választ az érdeklődő gazdák, őstermelők, az életüket a földel összekötő emberek, amelyek segíthetik őket abban, hogy munkájuk a lehető legjobban hasznosuljon.
A Gyulai Húskombinát a múlt század hetvenes éveinek közepén kezdett el igazán nagyobb sebességi fokozatra kapcsolni, a termelése évről évre fokozatosan nőtt. Ezért aztán szélesre tárta kapuit és számolatlanul fogadta be a disznókat, mármint a vágásérett százhúsz kilós sertéseket. Virágzott is a környéken a sertéstenyésztés, Gyula 30 kilométeres körzetében fénykorát élte a háztáji állattenyésztés.
Publikáló kő. Újkígyóson a legenda szerint a városháza előtt volt egy úgynevezett publikáló kő. Amikor kihirdetni való volt a településen, a kisbíró felállt a publikáló kőre, hangos dobszóval maga köré gyűjtötte a lakosságot, amikor már kellő számú volt a hallgatóság, kitekerte papírtekercsét és fennhangon felolvasta tartalmát.
Adószám és nyugta nélkül adtak el 30 tyúkot pénzügyőröknek és az élelmiszerhatóság munkatársainak árusok egy zalaegerszegi benzinkútnál - tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Nyugat-dunántúli Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatóságának sajtóreferense szerdán az MTI-t.
Egy fekete tyúk miatt válik Mihai Albu, a legismertebb román cipőtervező, felesége ugyanis hobbiállatként mindenhova magával cipeli a szárnyast - közölte szerdán a Click című román magazin.
Tojást rejtő tojást tojt egy brit tyúk.
Rekord kicsit tojt egy brit tyúk: tojása mindössze 20 milliméter széles és 25 milliméter magas.
A hobbityúktartás veszélyezteti a baromfik egészségét, mivel gazdáik nemigen értenek hozzá: nem ismerik fel az állatok betegségeit és nem ismerik tartásuk szabályait - hívta fel a figyelmet a brit Királyi Állatorvosi Kollégium tanulmányában.
Komoly pénzügyi megterhelést okozott a tojástermelő gazdaságoknak a tojóketrecek nagyobbra cserélése – mondta Végh László, a Tojásszövetség elnöke. Hozzátette: a nagyobb, korszerűbb ketrecekben a tyúkok láthatóan jobban érzik magukat, a tojáshozam azonban nem nőtt, így a termelők nem tudják, miből fizetik majd vissza a korszerűsítésre felvett hiteleket. Nehéz időszakon vagyunk túl, hiszen az, hogy egyik pillanatról a másikra ki kellett cserélni a technológiát, komoly áldozatokat feltételez, ráadásul a kilátásokat a takarmányárak emelkedése is rontja – magyarázta a szövetség elnöke megjegyezve: még nem tudják, hogyan fogják „elismertetni az árakban” a költségek emelkedését. A technológiacsere tyúkonként 6000 forintba került, ez országos szinten mintegy 25 milliárd forint kiadás. Az elnök szerint szükséges a tojás árának emelése, de a szakmai szövetség már tett javaslatot a kompenzálására: szerintük a tojás áfájának csökkentése segíthetne az ágazaton. Félmegoldás ebben az ügyben nem megoldás, a 10 százalék alatti áfa elérése lenne a kívánatos – jelentette ki.
Hírek
további friss hírek »
Apróhirdetés
Eladó
6 210 Ft
Eladó
3 900 Ft