"ŰRÁLLOMÁS" címkével ellátott hírek
Valamikor péntek és hétfő között csapódhat a Földnek a 2016 óta nem működő Tienkung-1 (Mennyei Palota-1) kínai űrlaboratórium, amelynek roncsai mintegy ezer négyzetkilométernyi területen szóródhatnak szét.
Így telnek az ünnepek az űrállomás fedélzetén, ahol nemcsak az ajándékok, hanem az ünnepi menü után is kapkodni kell.
Tavaly szeptemberben szakadt meg a rádiókapcsolat a Tienkung–1 (Mennyei Palota–1) nevű kínai űrállomással, és már akkor figyelmeztettek a tudósok, hogy az irányíthatatlanul keringő űreszköz hatalmas darabjai valamikor 2017 őszén fognak a Földre zuhanni. A hatalmas műszer magassága most hirtelen zuhanni kezdett.
Donald Trump amerikai elnök hétfőn délelőtt közvetlen hangulatú beszélgetést folytatott a nemzetközi űrállomáson tartózkodó két amerikai űrhajóssal, és külön gratulált Peggy Whitson asztronautának, aki amerikai rekordot döntött a világűrben töltött idejével.
A kazahsztáni Bajkonur űrrepülőtérről elindult helyi idő szerint péntek hajnalban három asztronauta a Nemzetközi Űrállomás felé.
Kína első űrállomását még 2011 szeptemberében indították Föld körüli pályára, néhány hónapja leállt, azóta nincs fölötte irányításuk a szakembereknek. Most kiszámolták, hogy nagyjából hova fog lezuhanni.
Sikerrel csatlakozott vasárnap a Progressz M-28M jelzésű orosz teherűrhajó a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS) - jelentették a Moszkva környéki Koroljovban lévő, az űrrepüléseket irányító központból.
Először töltenek el csaknem egy teljes évet a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) az oda pénteken induló űrhajósok.
Szombaton mintegy kéttonnányi rakománnyal és tudományos kísérlettel sikeresen csobbant a Csendes-óceánban a SpaceX Dragon kapszulája.
Orosz űrhajósok élő planktonokat találtak a Nemzetközi Űrállomás külső felületén - ismertette a brit The Daily Telegraph.