"ŰRUTAZÁS" címkével ellátott hírek
A Nemzetközi Űrállomáson (ISS) megszakítás nélkül eltöltött kilenc és fél hónap után visszatér a Földre vasárnap a világ legtapasztaltabb űrhajósnője, hazájának pedig a legtapasztaltabb űrhajósa, az amerikai Peggy Whitson - jelentette az AP hírügynökség, amely e-mailes interjút készített vele.
A kozmikus sugárzásnak való kitettségük miatt fennállhat a hosszú távú agykárosodás, de akár még a demencia kialakulásának veszélye is a Marsra utazó űrhajósoknál egy frissen ismertetett tanulmány szerint.
vagyis 1957. november 3-án lőtték ki a Szovjetunióból (a mai Kazahsztán területéről) azt a műholdat, melyen az első élőlény utazott a Földről a világűrbe. Ő volt Lajka, az űrkutya.
Léggömbbel felbocsátott űrkapszulában kínál utazást a sztratoszféra felsőbb rétegeiben az érdeklődőknek egy kínai start-up vállalat - számol be a Pejcsing Vanpao napilap.
A Bion-M űrkapszula sikeresen landolt ejtőernyővel vasárnap egy mezőn az oroszországi Orenburg térségében, Moszkvától 1200 kilométerre délkeletre, a fedélzetén lévő 53 egér és egyéb apró állat több mint fele azonban elpusztulva került ki a konténerekből. A tudósok egyelőre nem tudják, hogy a berendezések elromlása vagy az űrutazás okozta stressz miatt pusztultak-e el az állatok, de számítottak arra, hogy nem mindegyik éli túl a szokatlan kalandot, és a tudomány szempontjából nem haszontalanok a döglött állatok sem.
A rossz időjárás miatt elhalasztották az Endeavour űrsikló átszállítását Los Angelesbe.