"ÜSTÖKÖS" címkével ellátott hírek
Soha nem látott jelenséget figyelt meg az Európai Űrügynökség Rosetta űrszondája: egy hegyomlást a 67P/Csurjumov-Geraszimenko-üstökösön, ahol az omlás következtében feltárult az üstökösmag belső anyaga.
Se nem üstökös, se nem aszteroida. Meg kellett volna sülnie a Nap közelében, de talán azért élhette túl az utazást, mert a Földből származik, így bolygónk keletkezéséről is árulkodó lehet.
Egy üstökös hétfőn, egy másik kedden húz el a Föld mellett, de elég távol ahhoz, hogy ne jelentsenek veszélyt - adta hírül a hvg.hu.
A kutatók reményei szerint augusztusban fedezheti fel háromezredik üstökösét az amerikai Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal (NASA) és az Európai Űrügynökség (ESA) napfigyelő műholdja, a SOHO (Solar and Heliospheric Observatory) - jelentették be a NASA Goddard Űrkutatási Központjában.
Új üstököst fedeztek fel lengyel amatőr csillagászok a Naprendszerben, a C/2015 F2 - Polonia elnevezésű égitest a negyedik olyan üstökös a második világháború óta, amelyet lengyelek észleltek a Földről végzett megfigyelések során.
A Föld-Hold távolság egyharmadára közelíti meg egy üstökös a Marsot október 19-én, a pályaszámítások alapján biztos, hogy elhalad mellette – mondta a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában Keresztúry Ákos csillagász.
Üstökössel "randevúzik" vasárnap, október 19-én a Mars, a kométa mindössze 139 500 kilométerre repül el a vörös bolygó mellett.
Mintegy két hónappal azt követően, hogy felébresztették a Rosetta űrszondát több mint két évig tartó hibernáltságából, robotja, a Philae számára is véget ér a téli álom: a szerkezetet pénteken keltik életre, hogy aztán novemberben leszálljon a Csurjumov-Geraszimenko üstökösre.
Az ISON üstököst tavaly szeptemberben fedezték fel orosz tudósok, és kérdéses, hogy túléli-e a Nappal való találkozást - írta a hirado.hu.
A mai Egyiptom fölött 28 millió éve felrobbant egy üstökös, a dél-afrikai kutatók szerint ennek maradványa egy 1996-ban talált, titokzatos kavics.
Hírek
további friss hírek »
Apróhirdetés
Eladó
3 900 Ft
Eladó
6 210 Ft