"VAKOK ÉS GYENGÉN LÁTÓK" címkével ellátott hírek
Mint amikor a hangyabojt ráengedik az elefántra: először ugye nem látszanak a hangyák, majd szép lassan eltűnik az a hatalmas állat – illusztrálta látása elvesztését Ádász István szerdán a Csaba Centerben, a Vakok Egyesülete által szervezett Békés Vaklárma című kampányzáró rendezvényén.
A vakok is tudnak írni és olvasni, természetesen nem úgy, mint a látók, vagyis, mégis úgy, de egy különleges eljárásnak köszönhetően. Sokan hallottak már a Braille-írásról, ez egy olyan speciális abc, amiben a betűket pontok helyettesítik, amik ujjbeggyel könnyen kitapinthatók, és ha valaki ismeri a „kódokat”, könnyen dekódolhatja a szöveget. Valószínűleg azzal is többen tisztában vannak, hogy a rendszert egy Braille nevű (Louis Braille) francia pedagógus, feltaláló dolgozott ki 1824-ben.
Érzékenyítő programot tartottak Békéscsabán. A Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesülete szervezte tréning „célközönsége” polgármesterek és önkormányzati dolgozók, akik munkájuk során gyakran kerülnek kapcsolatba látássérültekkel. Ilyen helyzetben jó, ha tisztában vannak azzal, hogyan tudnak segíteni. A tréninget egy vak tréner hölgy vezette.
Hírek
további friss hírek »
Apróhirdetés
Eladó
6 210 Ft
Eladó
3 900 Ft