"VELENCEI BIZOTTSÁG" címkével ellátott hírek
Megérkezett az Európa Tanács független alkotmányjogászokból álló tanácsadó szervének állásfoglalása a Stop Sorosról, amit Orbán Viktor nem várt meg, inkább gyorsan elfogadta a törvényjavaslatot a parlamenti Fidesz-kétharmad a Jobbik szavazataival kiegészülve.
Több kifogást is megfogalmazott a felsőoktatási törvény CEU-t célzó módosításával kapcsolatban a Velencei Bizottság a pénteken közzétett döntésében. Lényegében kiszedetnének mindent, ami a CEU-ra vonatkozik.
Az Európa Tanács valószínűleg a parlamenti közgyűlés októberi ülésszakán dönt arról, hogy induljon-e monitoring eljárás Magyarország ellen egyes kifogásolt magyar jogszabályok miatt.
Orbán Viktor miniszterelnök egyebek között arról biztosította José Manuel Durao Barroso európai bizottsági elnököt keddi brüsszeli találkozójukon, hogy a magyar igazságszolgáltatás függetlenségét semmi sem veszélyezteti. Hozzátette, hogy a Velencei Bizottság által javasolt azon lépéseket, amelyeket a kormány már elfogadott, gyorsan és egészében végre is hajtja.
A Fidesz a jogalkotás módjával és minőségével kapcsolatos kérdésekben a jövőben sem Harangozó Gábor véleményét tartja mérvadónak - így reagált a nagyobbik kormánypárt a szocialista politikus szerdai sajtótájékoztatóján elhangzottakra.