"VERES KRISZTA" címkével ellátott hírek
Nem győzöm hangsúlyozni, él Békéscsabán egy két lábon járó, hosszú, barna hajú, fülig érő szájú ékszer: ő Veres Kriszta. 1996 óta dolgozik a Meseházban, majd öt év múlva már igazgatója az épületegyüttesnek (Békési út 15., 17. és a szemben lévő 24-nek is – noha az utóbbit sajnos idővel leválasztják az intézményről; mint ahogy Kriszta is „csak” vezetői széket kap – de ez egy másik mese, amit már a kertek alatt mindenki ismer). De amiért most jöttünk, az az, hogy 15 esztendeje gazdája a Jazzerek, ide gyertek!, azaz másfél évtizedes a meseházi Jazz Klub, amely havi rendszerességgel mézesmadzagot húz ki a zenei ínyencek előtt.
Nem győzöm hangsúlyozni, él Békéscsabán egy két lábon járó, hosszú, barna hajú, fülig érő szájú ékszer: ő Veres Kriszta. 1996 óta dolgozik a Meseházban, majd öt év múlva már igazgatója az épületegyüttesnek (Békési út 15., 17. és a szemben lévő 24.-nek is – noha az utóbbit sajnos idővel leválasztják az intézményről; mint ahogy Kriszta is „csak” vezetői széket kap – de ez egy másik mese, amit már a kertek alatt mindenki ismer). De amiért most jöttünk, az az, hogy 15 esztendeje gazdája a Jazzerek, ide gyertek!, azaz másfél évtizedes a meseházi Jazz Klub, amely havi rendszerességgel mézesmadzagot húz ki a zenei ínyencek előtt.
A népzene és a nacionalizmus bizonyos szempontból tejtesók; mi történik azonban, ha egy nemzet muzsikáját nemzetköziesítik, akarom mondani, internacionálizálják? (Be szép szó!) Körülbelül az, ami e héten zajlott a békéscsabai Meseházban: francia zenészek ismerkedtek a magyar népzenével. Történetesen a Meseházi Alapítvány meghívására öt napon keresztül vendégeskedett a bretagne-i Kreiz Breizh Akademi, akiket hazánk jeles személyiségei (Sebestyén Márta, Both Miklós és Makó Péter) tanítottak. A tanítványok péntek este, Schéner Mihály álomországában egy szűk körnek kamarakoncerttel számoltak be a mögöttük hagyott napokról – naná, hogy a cselekménybe mi is belekagylóztunk.
Szombat este vagy félórára életre kelt a ma már porig alázott Békéscsabai Kötöttárugyár (BÉKÖT) és a hasonló sorsa kárhoztatott városi könnyűipari üzem szelleme a Munkácsy Mihály Múzeumban. A nyári napforduló szokásos tűzugrásos projektjei helyett mi most a Meseházi Alapítvány baráti körének a retro divatshow-ját kukucskáltuk meg.
Albert King(a) vagyok, mondta Sándor Csaba, majd Albert Kinga is ugyanezt mondta magáról, ahogy hozzájuk léptem. A háttérben zenekar hangolt, és nemsokára a két Albertkinga új lépéseket, azaz magyarói táncokat mutatott be a közel két tucat tanítványnak. Az idei, negyedik felcsíki kultúrák gyöngyszemeit feltáró népzenei és néptánc tábor a Békési Úti Közösségi Házakból egy új helyszínre, a békéscsabai Garay utcai Szlovák Tájházba költözött.