"VESZETTSÉG" címkével ellátott hírek
Békés megyében idén április 1-6. között kerül sor a Békés Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztálya koordinálásában a rókák soron következő veszettség elleni immunizálására.
Március elején egy rókában, majd a múlt héten egy elhullott kecskében és gidájában mutatta ki a veszettség vírusát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma.
Juhász Csaba állatorvos szerint bár Magyarországon visszaszorították a veszettséget, az ország mégis veszélyeztetett, mert a környező keleti, déli és északi országokban is gyakran előfordul.
Október 1-jétől 15-éig tart a rókák veszettség elleni őszi vakcinázása Magyarországon. Az érintett térségekben a vakcinázás kezdetétől számított huszonegy napig az illetékes járási főállatorvos ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendel el - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hétfőn.
2016. április 2-16. között zajlik hazánkban a rókák tavaszi, veszettség elleni orális vakcinázása. A kampány célja, hogy a vadon élő rókák minél nagyobb arányban védetté váljanak a betegséggel szemben. A csalétkeket ezúttal is kisrepülőgépekről szórják ki az ország területének mintegy kétharmadán. Az érintett térségekben a vakcinázás kezdetétől 21 napig ebzárlat és legeltetési tilalom lesz.
Denevérben mutatta ki a veszettség vírusát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriuma Budapesten - közölte honlapján a hivatal szombaton. Az állategészségügyi hatóság felhívja a figyelmet, hogy ha valaki - akár legyengült, akár elhullott - denevért talál a földön, puszta kézzel semmiképpen ne fogja meg, hanem kérje szakember segítségét.
Naponta körülbelül 160, évente mintegy 59 ezer ember hal bele kutyáktól elkapott veszettségbe a világon, holott a fertőző betegség az ebek széles körű oltásával gyakorlatilag kiirtható lenne - figyelmeztet jelentésében a Global Alliance for Rabies Control.
A házi állatok közül a veszettség vírusának terjesztésében a macskáknak lehet a legnagyobb szerepe. Ez azonban nem azt jelenti, hogy minden macskát gyanakodva kell nézni – mondta Gönczi Gábor, a Magyar Állatorvosi Kamara elnöke.
A Békés Megyei Kormányhivatal Békéscsabai Járási Hivatal Járási Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hivatala járványügyi megelőző intézkedésként a rókák veszettség elleni immunizálásával kapcsolatos csalétek-vakcina kihelyezése okán 2014. április hó 06. napjától 2014. április hó 20. napjáig Békéscsaba Megyei Jogú Város teljes közigazgatási területére ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelt el.
Évente még mindig 24 ezer ember hal meg veszettségtől Afrika legszegényebb térségeiben, ahol az emberek számára megfizethetetlen a betegség elleni oltóanyag - közölték szakértők a szenegáli Dakarban a közegészségügyi problémáról tartott konferencián.