"VÍZKERESZT" címkével ellátott hírek
Országszerte megkezdték a kidobott fenyőfák begyűjtését - közölte Horváth László, a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Nonprofit Zrt. PR-szakreferense az M1 aktuális csatornán kedden.
Január 6-a vízkereszt, a karácsonyi ünnepek zárónapja, ezután kezdődik a farsangi időszak, amely az idén nagyon hosszú lesz, két hónapig tart majd - mondta Tátrai Zsuzsanna néprajzkutató az M1 aktuális csatornán vasárnap.
Ma van vízkereszt, vagyis Jézus Krisztus megjelenésének ünnepe. A katolikus egyházban vízkereszt parancsolt ünnep, vagyis a híveknek kötelező szentmisén részt venniük - közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) sajtószolgálata az MTI-vel.
Vasárnap lesz vízkereszt. A legtöbben annyit tudnak erről, hogy ilyenkor szokás „leszedni” a karácsonyfát – pedig más is kötődik ehhez a naphoz. Ekkor van Gáspár, Menyhért és Boldizsár, vagyis a napkeleti bölcsek ünnepe, illetve harminc évvel a bölcsek megjelenése után a hagyomány szerint ekkor keresztelték meg Jézust a Jordán folyóban, olvastuk a híradó.hu-n.
A nyugati kereszténységben január 6-án a katolikus egyház egyik legfontosabb ünnepét tartjuk. Vízkeresztkor, vagy a háromkirályok napján Jézus Krisztus megjelenésének és kinyilvánulásának momentumai kapcsolódnak egybe. A karácsonytól, azaz december 24-tól január 6-ig tartó 12 szent nap – illetve 13 szent éjszaka – zárónapjához érkezünk Vízkeresztkor, amely egyben a farsang kezdetét is jelenti.
vagyis Jézus Krisztus megjelenésének ünnepe. A katolikus egyházban vízkereszt parancsolt ünnep, vagyis a híveknek kötelező szentmisén részt venniük - közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) sajtószolgálata az MTI-vel.
Az Oroszországhoz tartózó Jakutföldön több mint 60 ezren vesznek részt a pravoszláv vízkereszt napi fürdőzésben a mínusz negyven Celsius-fokos hidegben - közölték a helyi hatóságok.
A műfenyőre szavazók sokszor környezet- vagy természetvédelmi szempontok miatt nem vesznek valódi fát, azt azonban tudni kell, hogy a karácsonyi fenyő éppolyan termesztett növény, mint a vágott virág, annyi különbséggel, hogy a vízkereszt után kirakott fákat fel is dolgozzák, biomasszaként hasznosítják - olvasható a híradó.hu-n.
A hagyomány szerint vízkereszt után szedik le a díszeket a karácsonyfákról. Több városban viszont már a kukák mellett, rosszabb esetben a kukákban vannak a fenyők. A fővárosban és Pécsett már elkezdték a begyűjtést. Arra kérnek mindenkit, hogy a kukák mellé tegyék a fákat. Ezeket a legtöbb helyen erőműben égetik el - olvasható a híradó.hu-n.
Vízkereszt napja van, a legtöbb család ma leszedi a karácsonyfáról a díszeket és kiteszi a fát a lakásból. Attól függően, hogy milyen fenyőt választottak az ünnep ékéül, kukába, a padlásra, netán a kertbe kerül az örökzöld. Sokan azonban nem tudnak a gyökeres fenyővel mit kezdeni. Nekik segít egy kezdeményezés.
Hírek
további friss hírek »
Apróhirdetés
Eladó
6 210 Ft
Eladó
3 900 Ft