"VÖRÖSISZAP" címkével ellátott hírek
Döntött a kormány a vörösiszap-károsult emberek jogerős vagyoni kárának megtérítéséről, amelynek összege mintegy hetvenmillió forint - jelentette be a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára szombaton Devecserben.
Bűncselekmény hiányában felmentette a vörösiszapper mind a tizenöt vádlottját első fokon a Veszprémi Törvényszék csütörtökön.
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat cáfolta, hogy a 2010-ben történt kolontári vörösiszapömlés után az iskolás gyermekek között szervezett "százforintos" adománygyűjtő akcióban befolyt összegből 10 millió forint eltűnt volna. A szeretetszolgálat csütörtökön az MTI megkeresésére leszögezte: az adományokból egyetlen forintot sem fordítottak saját kiadásra. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) is megerősítette: a szeretetszolgálat a teljes összeget a károsultakra fordította.
Több mint negyvenmillió forint kártérítést ítélt meg két, vörösiszapömlés miatt a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. ellen indított perben tucatnyi károsultnak a Fővárosi Törvényszék csütörtökön kihirdetett elsőfokú, nem jogerős döntésében.
Nem okozott veszélyt az árvíz az almásfüzitői vörösiszap-tárolónál - mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára vasárnap az MTI-nek.
A vörösiszap-katasztrófa miatt indított büntetőper csütörtöki tárgyalásán, a Veszprémi Törvényszéken meghallgatott tanúk szerint 2010. október 4-én közvetlenül a X-es tározó gátjának átszakadása előtt bekapcsoltak a szivattyúk.
Az Ajka térségében bekövetkezett vörösiszapömlés károsultjai, ha a káruk megtérítéséért perelnek, akkor a bíróság mellőzi az eljárási illeték megállapítását - jelent meg a nemzetgazdasági miniszter erről szóló rendelete a legutóbbi Magyar Közlönyben.
Nem magas a vörösiszap pH-értéke, az iszaptározókban lévő folyadék a világon mindenütt az ajkaihoz hasonló, 13-as pH-értékű - mondta az ajkai timföldgyár korábbi vezérigazgatója hétfőn a Veszprémi Törvényszéken. A vörösiszap-katasztrófa miatt indult büntetőper tárgyalásán a bíróság tanúként hallgatta meg Baksa Györgyöt, aki 2002-ig volt a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. vezérigazgatója.
Nem tervezési hiba okozta a vörösiszapömlést, az átszakadt 10-es tározó köré épített vízzáró résfal nem befolyásolta a gát stabilitását - mondta a katasztrófa miatt indult büntetőper csütörtöki tárgyalásán tanúként meghallgatott szakértő a Veszprémi Törvényszéken.
Közbenső ítéletében megállapította a Fővárosi Törvényszék a MAL Zrt. kártérítési felelősségét csütörtökön két, az iszapömlés kapcsán indított kártérítési perben. A bíróság kimondta: a cég a gátszakadással összefüggésben megsértette a felperesek, azaz az iszapkatasztrófa károsultjainak emberi méltósághoz, magánlakáshoz, testi épséghez és egészséghez fűződő személyiségi jogait.
Hírek
további friss hírek »
Apróhirdetés
Eladó
6 210 Ft
Eladó
3 900 Ft