"ZAJ" címkével ellátott hírek
Tarlós István főpolgármester kezdeményezésére január óta zajlanak egyeztetések a budapesti Liszt Ferenc-repülőtér működésével összefüggő zajterhelésről a Fővárosi Önkormányzat, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), a Budapest Airport Zrt., a HungaroControl Zrt. és az érintett civil csoportok képviselőinek bevonásával - közölte az ITM kedden az MTI-vel.
Hogyan hatnak az alvás minőségére a különböző erősségű zajok? Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Európára vonatkozó zajkibocsátási iránymutatásai szerint a folyamatos, éjszakai zajhatások a dB-ek alapján a következőképpen zavarják meg a nyugodt álmunkat.
Újabb levél érkezett a hír6.hu szerkesztőségébe. Olvasónk arról panaszkodik, hogy a házuk előtt elhajtó motorosoktól nem hallja még a saját szavát sem, és így megy ez estértől estére.
Az egyik ismerősöm nagymamája közel 80 esztendős, és egyáltalán nem túlzás kijelenteni: egy köztiszteletnek örvendő nyugdíjas pedagógusról van szó. Épp húsz éve lakik egy békéscsabai panelház középső szintjén, ahol elmondása szerint a fölötte élő bérlő évek óta, hosszú órákat zajongva focizgat a fiaival. (Bumm-bumm-bumm.) Az idős asszony ezt többször is sérelmezte, ezt követően egymás között kezdték el passzolgatni a szólasztit, amely egyre otrombább hangvételűvé vált. Azonban a minap a szomszéd felesége egy némileg burkoltan fenyegető levelet csúsztatott a nagymama postaszekrényébe. Ebből közlünk le néhány fejezetet, továbbá zárójelben megemlítjük a nagymama szemszögét is, és természetesen az emberi sokszínűség jegyében a közbevetésekhez dőlt betűt használok.
A repülőgépek keltette zaj 10-20 százalékkal növeli az agyi érkatasztrófa és a szívbetegségek kockázatát - mutatták ki két nagyszabású tanulmányban brit és amerikai kutatók.
Miért ciripelnek a kabócák, ráadásul olyan fülsiketítően? A LiveScience tudományos hírportál szerint a zajkeltéssel távolról sem önmagukat szórakoztatják, az általuk csapott zenebonának nagyon is határozott célja van.
A rendőrséget hívta segítségül egy betörő Romániában, mert tette helyszínén gyanús zajt hallott, és azt hitte, más betörő - méghozzá veszélyes "kolléga" - is garázdálkodik a házban. Mint kiderült, csak egy macska rémisztette meg.
Hidegzuhanyként érte a szállodahajókat, hogy nem köthetnek ki Budán. A Kikötő Zrt. nem érti, miért jó, ha ezután nem tudnak partra tenni százezer gazdag turistát a budai kikötőkben. A helyi lakók és az önkormányzat tudják a választ - olvasható a Híradó.hu-n.
Nem csupán a viselkedésüket változtatja meg, de krónikus stresszt is okoz a bálnáknál a forgalmas tengeri kereskedelmi útvonalakon közlekedő hajók zaja - állapították meg a szakemberek egy tanulmányban.
Hírek
további friss hírek »
Apróhirdetés
Eladó
6 210 Ft
Eladó
3 900 Ft