"ZÖLDHULLADÉK" címkével ellátott hírek
Száz kilogramm zöldhulladék elégetése során mintegy kilencvenmillió köbméternyi levegő szennyeződik, de legalább ennyire kockázatos a nyers fával vagy a hulladékkal történő fűtés. Magyarországon évente csaknem nyolcezer ember veszti életét valamilyen légszennyezettségből fakadó betegség miatt – ez azt jelenti, hogy többen halnak meg így, mint közlekedési balesetben – derült ki az M1 Kék bolygó című műsorából.
Lakossági kérésre, a zöldhulladék begyűjtésének előbbre hozását kérte Szarvas Péter polgármester. A vállalkozó ennek megfelelően, egy héttel hamarabb, 2017. március 29-én, szerdán kezdi meg első alkalommal az elszállítási munkálatokat, Békéscsaba területén. A lakosságtól azt kéri az önkormányzat, hogy a zsákokat és gallyakat időben helyezzék ki a lakóházak elé.
A Sarkadi Városgazdálkodási Iroda zöldhulladék és építési törmelék elhelyezésére biztosít lehetőséget a helyi lakosoknak.
Január 6-án, Vízkeresztkor szokás leszedni a karácsonyfákat, ilyenkor a szeméttárolók mellett kupacokban fekszenek a lecsupaszított fenyők. A hulladékkezeléssel foglalkozó cég két alkalommal szálltja el a zöldhulladéknak minősülő fákat, Békéscsabán először január 9-én.
Országos zöld jeles nappá legyen a Komposztálás ünnepnapja, minden év október 10-e. Ezt indítványozza több szervezet mellett a Tisza Kálmán Közoktatási Intézmény is azzal, hogy különböző programokkal hívja fel a figyelmet a komposztálás fontosságára.