"ZÖLDSÉG" címkével ellátott hírek
Több mint hét tonna igazolatlan eredetű zöldséget találtak egy román kisteherautóban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei az ekáer-ellenőrzés (elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszer) során.
Összesen több mint 17 mázsa ismeretlen eredetű zöldséget és gyümölcsöt foglalt le a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szegedi piacokon tartott ellenőrzésen - tájékoztatta a Csongrád Megyei Kormányhivatal kommunikációs vezetője csütörtökön az MTI-t.
egyeztetést tartottak a zöldség-gyümölcs ágazat helyzetéről Budapest, 2014. október 28., kedd (MTI) - A lakosság biztonságos és kiváló minőségű magyar élelmiszerekkel, köztük zöldségekkel és gyümölcsökkel történő ellátása közös érdek; ennek biztosításáról, valamint a magasabb feldolgozottságú termékek előállításának növeléséről is tárgyaltak a Földművelésügyi Minisztériumban (FM) a FruitVeB - Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet vezetői - közölte a tárca az MTI-vel kedden. A további témák között az élelmiszerfeldolgozó-ipar technológiai fejlesztése, az exportbővítés lehetősége és az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia megvalósításának feladatai szerepeltek. Az FM közleménye szerint Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a szakmaközi szervezetek közül elsőként Mártonffy Bélával, a FruitVeB elnökével és Ledó Ferenccel, a Délalföldi Kertészek Szövetkezetének (Délkertész) elnökével találkozott, és tárgyalt az elkövetkező évek közös céljairól, a közös munka menetéről. A közlemény leszögezi: a kormány célja, hogy a magyar családok asztalára mindenkor biztonságos, helyben termelt, kiváló minőségű és ízletes magyar élelmiszerek kerüljenek. A hazai élelmiszerek, így a hazai zöldség-gyümölcstermékek és termelők támogatása egyúttal hozzájárul a munkahelyek bővüléséhez, ezzel a vidéki népesség megtartásához. A rossz, silány minőségű termékek kiszűrése védi a fogyasztók érdekeit, segíti az élelmiszergazdaság megtisztulását, támogatja a minőségi élelmiszereket előállító, a jogszabályi és higiéniai előírásokat betartó vállalkozásokat. Mindezt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal folyamatos ellenőrzéssel biztosítja: a tisztességtelen vállalkozások kiszűrése a kormányzat és a szakmaközi szervezet számára egyaránt fontos. A szakmaközi szervezet vezetői legfontosabb feladatként az áfacsalások kiszűrését, az uniós források felhasználásának célhoz kötöttségét és a hatékony ellenőrzést nevezték meg. Az ágazat helyzetének értékelésekor kijelentették: a hazai zöldség-gyümölcs termelés az évi 2,5 millió tonnáról további egymillió tonnával bővíthető, amelynek nagyobb része külföldön találhatna fogyasztóra - olvasható a közleményben.
Évekig emelkedett, az idén viszont csökkent a káposztafélék termőterülete: 5 ezer hektáron folyt fejeskáposzta, kelkáposzta, brokkoli és karfiol termesztés; a növényvédőszer- és vetőmag értékesítő Syngenta Magyarország adatai szerint a várható termésátlag fejeskáposztából 40-120 tonna, karfiolból 30-45, brokkoliból 20-30 tonna, a kelkáposzta és a vöröskáposzta esetében 30-50 tonna.
Eddig 37 településen 150 tonna zöldségfélét gyűjtöttek be az Élelmiszerlavina programhoz csatlakozott önkormányzatok és civil szervezetek földjein. A begyűjtés folytatódik, a termények rászorulókhoz kerülnek.
Jó annak, akinek van egy kis kertje, földje, megtermelheti a konyhára valót – halljuk sokszor azoktól, akik bérlakásban élnek, és csak a piacon, zöldséges boltokban jutnak hozzá friss gyümölcshöz, zöldséghez. De mi van akkor, ha a termést nem az szüreteli le, aki egész nyáron dolgozott érte?
A termelők azt mondják, a mezőgazdaság szempontjából megfelelő volt az időjárás idén, a kora tavaszi kedvező időjárás következtében például az elmúlt tíz év legnagyobb almatermése várható Magyarországon – mindezt az Alma Terméktanács elnöke közölte korábban. Ugyanakkor a piaci árakat elnézve nem tapasztal a vásárló jelentős csökkenést a korábbi évhez képest. Szétnéztünk a piacon, mi mennyibe kerül manapság.
Már Magyarországon is népszerű a nyugatról indult újfajta zöldségbeszerzési módszer. Ennek lényege, hogy a minőségi, vegyszermentes terményeket előnybe részesítő fogyasztók közösségeket alakítanak, és közvetlenül a gazdáktól szerzik be a zöldséget, gyümölcsöt. Ez a vevőnek és a termelőknek is előnyös.
Magyarországon a növényvédőszer-felhasználást szigorúbban szabályozzák, mint máshol az Európai Unióban. Ezt a gazdák szigorként élik meg, azonban garanciája annak, hogy az élelmiszer-biztonsági vizsgálatokon a magyar termékek jobban szerepelnek az importnál.
A Sarkadi Közétkeztetési Intézménynek, a korábbi esztendők gyakorlatához hasonlóan idén is június 16., illetve augusztus 29. között lehetősége van a helyi termelőktől származó friss zöldség, gyümölcs felvásárlására.
Hírek
további friss hírek »
Apróhirdetés
Eladó
3 900 Ft
Eladó
6 210 Ft