Békés megyei hírek
Görgényi Ernő megnyerő személyiség. Gyula polgármestere mindig fess, stílusa nem engedheti a hanyagságot. Pontosan és érdekesen, érzékletesen fogalmaz, mondandóját pedig összeszedetten, rendezetten közli a kérdezővel. Alaposan felkészült a beszélgetésre. Van miről és van kivel villáminterjút készíteni, összegezzük hát, hogy mi az, ami néhány perc alatt kiderül a Dél-alföldi régió legvonzóbb turisztikai célpontjáról és a települést irányító, diplomáciai érzékkel is megáldott városvezetőről.
Csökkenő bűncselekményszám, emelkedő nyomozáseredményesség.
Gellért Erzsébet békéscsabai óvónő 1949-ben alapította a Napsugár Bábegyüttest. Noha a mai napig tisztázatlan kérdés, hogy egy felső pártnyomás (például, hogy kontrollálható legyen a fiatalok időtöltése), vagy szimplán kulturális éhség inspirálta a csapat születését. De ez ma már indifferens. Noha a b-verze sokkal bátrabb bábbarátabb beütés.
A békéscsabai vívók eredményei szerényen bújnak meg a röplabdás lányok és a focista fiúk kisebb-nagyobb (nagyobb-kisebb) sikereinek árnyékában. Pedig az Alföld Vívó Akadémia versenyzői is rendre dicsőséget hoznak városunknak.
Folytatódik az állami földek értékesítése Békés megyében is. A cél az, hogy a termőföld azok tulajdona legyen, akik megművelik azt, tehát a magyar gazdáké, földműveseké.
Már a riasztást is kiadta az OMSZ az erős szél és a sok csapadék miatt a dél-nyugati és a dél-keleti csücsökre.
Még a hetvenes évek derekán, a Szarvas-Békésszentandrás tengelyen csorgott le Békés városába, a ma Békési Kajak-Kenu Club néven szárnyaló sportegyesület ideája. 1975-ben hajóra is szálltak a víz madzagfalvi szerelmetesei. A klub jogelődjének alapításában oroszlánrésze volt az akkori Mezgé szakiskola egyik testnevelőjének, bizonyos Izsó Gábornak. (Igen, ma ő a település első embere.) És beindult a nagy lapátolás… de annyira, hogy a sportkompánia szinte meg sem élte a második ikszet, ’95 nyarán Duisburgban Pankotai Gabi negyedmagával 200-on az élre húzta a magyar csapatot. Kálmán Tiborral, a klub ügyvezetőjével (igen, ma ő a település egyik alpolgármestere) beszélgettem a jelenlegi hogylétről, azaz a mostról, amely ugye a múlt és a jövő zsilipje.
Jókai Színház, nagyszínpad A szegény csizmadia és a Szélkirály meséje a népmesei hagyomány jellegzetes példája, az emberi kíváncsiság, állhatatosság, jóhiszeműség, de a mindenkori kapzsiság története is. Mesét mesélünk korosztálytól függetlenül, az „egyszer volt, hol nem volt”-tól végigkísérjük a szegény – és kissé együgyű – csizmadiát kalandjai során, aki, hogy népes családjának megteremtse a napi betevőt, bejárni kényszerül a világot, útján megküzd mindenféle emberi gyarlósággal azért, hogy a mese végén a gonosz elnyerje méltó büntetését, a csizmadia pedig méltó jutalmát.
Bár a hétvégén Ujonc és Serdülő Fedettpályás OB volt a SYMA csarnokban, mégis a délutáni nemzetközi versenyre irányult legjobban a figyelmünk.
Nyerjen étkezési utalványt a vésztői Varietas Vendéglőtől!
Nyerjen! 5.000 Ft értékben!

étkezési utalványt a vésztői Varietas Vendéglőtől!

Utalvány
Nyerjen a Sandviken Tools Kft-től Bahco kést!
Nyerjen! 2.600 Ft értékben!

a Sandviken Tools Kft-től Bahco kést!

Ajándék
Nyerjen a Jacks-tól családi pizzát!
Nyerjen! 3.000 Ft értékben!

a Jacks-tól családi pizzát!

Étel ital