Békés megyei hírek
A parlagfű Magyarországon a legnagyobb területen előforduló és legelterjedtebb gyomnövény, melynek egészségügyi és gazdasági károsító hatása rendkívül jelentős. Ezért kérem a település lakosságát, hogy mindannyiunk egészségének védelme érdekében akadályozzuk meg a parlagfű terjedését. Ezúton hívom fel az ingatlantulajdonosok/földhasználók figyelmét, hogy –az Élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 17. § (4) bekezdése értelmében –a földhasználó köteles az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és azt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani - írja Szabadkígyós jegyzője a település honlapján olvasható tájékoztatóban.
A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai önkéntesek bevonásával a tojásrakás óta folyamatosan őriztek egy veszélyeztetett parlagi sasfészket Dévaványa térségében. Munkájuk eredményesnek bizonyult: a két fióka a napokban kirepült - olvasható az igazgatóság honlapján. Magyarországon mindössze 130-140 pár parlagi sas fészkel. Európában így is ez a legnagyobb állomány. A 2012-ben megkezdett „A parlagi sas védelme Magyarországon” elnevezésű LIFE projekt e fokozottan védett faj állományának gyarapodását hivatott szolgálni. A Magyar Madártani Egyesület koordinálásával és nyolc partner (köztük a KMNPI) együttműködésével megvalósuló program résztvevői egyebek mellett vállalták a veszélyeztetett fészkek folyamatos (24 órás) őrzését is. A Tiszántúlon (ahol a hazai parlagi sas állomány döntő többsége él), három fészket őriznek: egyet a Jászságban, egyet a Hevesi-síkon, egyet pedig a Dévaványai-síkon. Mindhárom fészekről elmondható, hogy azokban évek óta sikertelen volt a költés. Igazgatóságunk területén tehát egy fészek őrzéséről kellett gondoskodni, Dévaványa térségében. A feladatot önkéntesek (madarászok, gyakorlaton lévő egyetemisták, főiskolások) bevonásával oldottuk meg. A sasőrök táborhelyéül szolgáló lakókocsit megfelelő távolságban (kb. 1000 méter) helyeztük el a fészektől, hogy ne zavarjuk a madarak mindennapi életét. Az őröknek intézkedési jogosultságuk nem volt ugyan, de már puszta jelenlétük is minden bizonnyal visszatartó erővel bírt az ártó szándékkal érkezők számára. A fészek védelme érdekében a területen dolgozó mezőgazdasági gépkezelőket figyelmeztették arra, hogy ott fokozottan védett madár fészkel, amelyet nem szabad zavarni. Az önkéntes sasőrök részére a legmodernebb optikai eszközöket biztosítottunk, így alaposan megfigyelhették a madarak életét. A legfontosabb információkat természetesen minden nap fel is jegyezték. Az őrzés a tojásrakástól a fiókák kirepüléséig tartott. A munka eredményes volt, ugyanis néhány nappal ezelőtt kirepült a két egészséges fióka. Ebben a fészekben a korábbi években egyszer sem volt sikeres költés. A KMNPI területén idén minden korábbinál több, 41 pár parlagi sas fészkel. Közülük a legtöbb, 17 pár Dévaványa térségében neveli utódait. Cserebökényben 10 pár, Kardoskúton és a Vásárhelyi-puszta térségében 7 pár, a Békési-síkon 5 pár, a Csanádi pusztákon pedig 2 pár rakott fészket. A parlagi sas fokozottan védett madár, természetvédelmi értéke 1 millió forint.
Súlyos testi sértés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott eljárást a rendőrség egy férfi ellen, aki megütött egy vendéget az egyik békéscsabai borozóban.
A vízilabda Európa bajnokság második hetére kibővült a margitszigeti Hajós Alfréd uszoda hatezres nézőtere, ugyanis a szervezők újabb 300 nézőnek teremtettek optimális körülményeket a mérkőzések megtekintéséhez. Igaz, hogy nem a Margitszigeten, hanem néhány kilométerrel arrébb, az Erzsébet híd pesti hídfőjénél, a Március 15. téren felállított Európa bajnoki központban építettek fel egy mini uszodát és egy hatalmas 10x14 méteres kivetítőt.
Szakadt. Szürkébe hajlott az ég alja, az aszfalt, szinte minden. Egyedül csak a kedvünk volt szokásosan tarkabarka, amikor is a minap megérkeztünk a sarkadi Éden-tó Szeszfőzdébe. Utunk eredeti apropója az volt, hogy elvigyük dr. Ignácz Mihály, hírportálunk tulajdonosának a meggypálinkáját. (5 mázsa meggyből körülbelül 53 liter 46%-os pálinka készült.) Az utolsó cseppek lepárlási ideje alatt Tóth János, a szeszfőzde tulajdonosa egy ad hoc kóstolóval lepte meg stábunkat.
Az őszi búza betakarítása a vetésterület 73 százalékán már megtörtént az országban - közölte Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára csütörtökön az MTI érdeklődésére.
Gyomaendrődön rendezték meg a III. Liget Fürdő Kupát, amely egyben a Megyebajnokság 5. fordulója is volt, összesen 16 egyesület 296 versenyzője 979 nevezéssel 92 versenyszámban vett részt a megmérettetésben, ahol a 8 megyei egyesületen kívül a környező megyékből is érkeztek csapatok.
Már negyven éve, hogy vízügyi szakemberek úgy döntöttek: itt az ideje, hogy a hosszúfoki szivattyútelepet „nyugdíjba” küldjék. A kuriózumnak számító muzeális érték azóta igazi látványosság szakembereknek és érdekességeket kedvelő látogatóknak.
Jakab Béla evangélikus lelkész: Gyula az a hely Magyarországon, ahol a határon túlról érkezőket nem látják el címkével, sem „határon túli”, sem „román”, sem más hasonlóval. Ez egy gyulai tulajdonság, és éppen ezért mi ilyen megkülönböztetést soha nem éreztünk - írta a gyulaihirlap.hu.
A Békéscsabai Brill étterem idén is remekelt a hazai éttermi top listákon. A Dinning Guide 2014. étterem Kalauz idén is az ország legjobb 20 étterme közé rangsorolta, emellett Magyarország legjobb megfizethető éttermei közé is beválasztották. A kiadvány a Brill Halas káposztáját választotta idén 2014. Legjobb Hal ételének.
Nyerjen! 4.000 Ft értékben!

hajvágást és tanácsadást a Lívia Fodrászszalontól!

Szépség

Nyerjen! 12.000 Ft értékben!

Gyere, Josephine! - a Szarvasi Vízi Színházban!

Fesztivál

Nyerjen! 5.000 Ft értékben!

kényeztető arckezelést Adrienn Kozmetikájától!

Szépség

Hírek

Legfrissebb hírek

Legolvasottabb hírek

Legvitatottabb hírek